назад

З нагоди 30-річчя Незалежності України в Сумах організували фотовиставку й експрес-консультування громадян

Найяскравіші моменти надання правової допомоги жителям Сумщини та захисту їхніх прав змогли переглянути містяни під час фотовиставки, яку організували фахівці системи БПД разом з представниками Зарічного районного суду з нагоди 30-річчя Незалежності України.

Фахівці Регіонального та Сумського місцевого центру з надання БВПД, а також волонтери БПД спільно з працівниками Зарічного районного суду ініціювали проведення фотовиставки під відкритим небом. Світлини, що були відібрані для заходу, демонстрували різні можливості отримати безоплатну правову допомогу. Це прийом громадян у центрах та бюро правової допомоги, робота дистанційних та мобільних пунктів доступу, проведення правопросвітницьких заходів, надання юридичних консультацій операторами єдиного контакт-центру системи БПД, співпраця з партнерами тощо. На фото – клієнти центрів та бюро правової допомоги різного віку, професій, соціального статусу. Це і діти, і учасники бойових дій, медичні працівники, молодь, люди похилого віку і т. д. Усі вони свого часу потребували вирішення правових питань, захисту порушених прав, отримання необхідної інформації, і допомогли їм у цьому юристи системи БПД Сумщини.

Працівники Зарічного районного суду, у свою чергу, продемонстрували під час фотовиставки яскраві моменти роботи судової системи, і це не лише судові засідання, а й пізнавальні екскурсії для школярів, просвітницька робота і т.д.

Окрім цього біля приміщення суду юристи системи БПД організували консульт-пункт з можливістю отримати експрес-консультації. Локацію обрали вдалу, адже громадяни перед або після відвідання суду часто потребують  додаткових консультації чи роз’яснень.

Зокрема, під час роботи консульт-пункту громадяни отримали відповіді на такі питання:

  • Виконання рішення суду.
  • Оскарження постанови про притягнення до адміністративної відповідальності у сфері порушення правил дорожнього руху.
  • Порядок оскарження дій та бездіяльності слідчих та подача скарг до процесуального керівника – прокуратури.
  • Заходи протидії та запобігання домашньому насиллю як судового так і досудового характеру.
  • Порядок вирішення спорів в житлово-комунальні сфері.
  • Нарахування пенсії та можливості зарахування стажу, не включеного під час перерахунку пенсійного забезпечення.
  • Порядок примусового лікування, нормативне врегулювання та заходи його забезпечення даного процесу та ін.

«Такі відкриті заходи дають можливість не лише презентувати діяльність системи безоплатної правової допомоги, а й поєднати просвітницьку роботу з безпосереднім наданням первинної правової допомоги. Хочеться побажати всім громадянам нашої держави почуватися захищеними та вільними на своїй землі. І не забувати як свої права, так і обовязки», – підсумувала директорка Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко.

Довідково: дякуємо партнерами Конгрес-центру СумДУ за сприяння у проведенні заходу.