назад

З учнями Франківщини говорили про право на шлюб до повноліття

 

З метою підвищення правової обізнаності учнів щодо реалізації основних прав людини 24 лютого фахівчинею системи безоплатної правової допомоги Іванною Тичковською проведено урок для учнів 10 класу Івано-Франківської ЗОШ №24 на тему: «Основні права людини. Право на шлюб. Шлюб неповнолітніх».

«У Конституції України закріплена ціла низка як традиційних, так і нових гарантій прав та свобод людини та громадянина, які дозволяють кожному громадянину обирати вид своєї поведінки, користуватися економічними й соціально-політичними свободами та соціальними благами як в особистих, так і в суспільних інтересах», – зазначила Іванна Тичковська.

Зокрема, кожна людина має право на:

  • життя;
  • вільний розвиток своєї особистості;
  • повагу до своєї гідності;
  • свободу та особисту недоторканність;
  • недоторканість життя;
  • на шлюб та сім’ю;
  • на свободу думки і слова;
  • на свободу світогляду та віросповідання та ін.

Впродовж уроку розглянули одне з важливих прав людини – право на шлюб. Так, однією з обов’язкових умов укладення шлюбу є досягнення особами, які вступають у шлюб, шлюбного віку. Відповідно до статті 22 Сімейного кодексу України, шлюбний вік для чоловіка і жінки становить 18 років. Проте неповнолітні теж можуть одружитись, але для цього потрібне рішення суду.

Основні вимоги:

  1. Заява до суду подається самостійно особою, яка досягла 16-річного віку.
  2. Надання суду відповідних доказів. Такими доказами виступають: фактичне створення сім’ї, народження в такій сім’ї дитини, вагітність неповнолітньої жінки.
  3. Для вирішення питання щодо зниження шлюбного віку не вимагається отримання згоди батьків неповнолітніх. Суд візьме до уваги думку батьків, але вона не буде визначальною.

Наприкінці уроку, для підвищення своїх знань, учні були гравцями «Правової монополії», метою якої є обговорення основних прав людини і громадянина, закріплених Конституцією України. Всі бажаючі отримали можливість стати монополістами в правовій галузі, заробити капітал, реалізувати основні права людини, в тому числі право на шлюб та сім’ю, встигли «попрацювати» у різних державних органах та установах, за що отримували заробітну плату, а також сплачували штрафи і податки.