назад

З юними читачами дитячих бібліотек Одещини говори про права дитини

21 та 23 січня 2020 року юристка Одеського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Валерія Цап провела правові години в філіалах Централізованої бібліотечної системи для дітей міста Одеса.

В бібліотеку-філію № 45 на зустріч з юристом завітали учні 7 класів Одеської загальноосвітньої школи № 65, щоб дізнатися про порядок отримання дитячого закордонного паспорту та паспорта громадянина України вперше.

Паспорт громадянина України є документом, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України. Кожен громадянин України, який досяг чотирнадцятирічного віку, зобов’язаний отримати паспорт громадянина України, який з 11 січня 2016 року видають у формі картки (ID-карти). Особам віком від 14 до 18 років паспорт у формі картки видається зі строком дії 4 роки, з 18 років такий паспорт видається строком дії на 10 років» – пояснила фахівчиня.

Учнів цікавило, куди звертатися дітям для отримання паспорту громадянина України, які проживають в місті Одеса після переїзду родини з Донецької області, як діяти в разі втрати або пошкодження документів, чи необхідно змінювати паспорт в разі зміни імені та зовнішності.


В бібліотеці-філії №4 відбувся правовий діалог з учнями 5 класу Одеської спеціалізованої школи №21. Школярі дізналися про особливості прав дитини, пов’язані з досягненням певного віку, заповнювали карту прав дитини, отримали корисні контакти організацій, які займаються захистом прав дитини.