назад

ЗА ДОПОМОГОЮ ГРОМАДЯНИ ЗВЕРТАЮТЬСЯ ДО МІСЦЕВИХ ЦЕНТРІВ

Людина повинна знати, що її гарантії не просто написані на папері, а й забезпечені через безоплатну правову допомогу, коли фахові адвокати і юристи допоможуть малозабезпеченій людині, яка раніше фактично не мала доступу до правосуддя.

До Шосткинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  звернулась громадянка, права якої, як багатодітної матері, були порушені. Разом із чоловіком вони виховують п’ятьох дітей. До того ж, у родині є син – інвалід з дитинства. У 2010 році жінка вийшла на пенсію за віком, що їй призначили у мінімальному розмірі. По закону жінка повинна була отримувати ще одну пенсію -тза особливі заслуги перед Україною відповідно до статті 1 Закону України «Про особливі заслуги перед Україною» в розмірі 35% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Майже через 2 роки вона дізнається, що має право на таку пенсію. Звернувшись до управління праці та соціального захисту населення Шосткинської міської ради їй призначили пенсію у розмірі 35% від прожиткового мінімуму з моменту звернення. Але ж хто поверне кошти, які вона мала отримувати за попередні роки, тобто з того моменту, коли вона вийшла на пенсію за віком? Жінка не розуміє, чому держава з однієї сторони приймає закони, а з іншої – їх не виконує. Неодноразові звернення до чиновників, жінці не приносили бажаного результату.

Тяжке матеріальне становище родини не дозволяє найняти адвоката. У Шосткинському місцевому центрі, до якого звернулася громадянка, вона дізналася,  що має право, як малозабезпечена особа, на адвоката за рахунок держави. Наразі, адвокат уже займається справою та буде здійснювати представництво інтересів особи в Управлінні Пенсійного фонду України в м.Шостка та Шосткинському районі.

На минулому тижні (27-31.07.2015) до міських центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулося 56 громадян. Із загальної кількості жінки склали 31 особу, що становить 55%. За віковим складом переважають громадяни віком від 35 до 60 років – 27 осіб (48%), частка осіб старше 60 років – 18 (32%), решта – це мешканці області віком від 18 до 35 років – 11 (20%).

Загальна кількість зареєстрованих на минулому тижні звернень склала – 63.

Працівниками місцевих центрів розглянуто кожне звернення та за підсумками розгляду надано роз’яснень – 52 (82%), спрямовано до установ, з якими центрами налагоджено співпрацю – 8 (13%), прийнято 3 звернення (5%)  про надання безоплатної вторинної правової допомоги.