назад

За місяць на Закарпатті за правовою допомогою звернулося 114 громадян

dscn0158    Вже місяць держава реалізує соціальну ініціативу щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги вразливим категоріям громадян – малозабезпеченим, інвалідам, ветеранам війни, учасникам бойових дій та членам їх сімей тощо. В рамках цього проекту кожна особа, яка має право на безоплатну допомогу, може розраховувати на послуги адвоката у цивільних та адміністративних справах. Організацію такої послуги за кошти держави в Закарпатській області забезпечують три місцеві центри з надання БВПД, створені в Ужгороді, Мукачеві та Хусті.

    Станом на 31 липня до трьох місцевих центрів звернулося 114 осіб. Зокрема, Ужгородський місцевий центр зареєстрував 28 звернень громадян, Мукачівський – 55, Хустський – 31. «Більша половина осіб, які звертаються по правову допомогу, – це малозабезпечені громадяни та інваліди. Причому така тенденція спостерігається в усіх трьох місцевих центрах. Окрім того, серед клієнтів Мукачівського місцевого центру – 13 осіб, на яких поширюється дія Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Це передусім учасники АТО та члени їх сімей, тобто та категорія людей, якій нині вкрай необхідний правовий захист і реальна підтримка держави», – зазначив директор Регіонального центру Василь Попадинець.

    35 звернень до місцевих центрів завершилися прийняттям рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги: 14-м громадянам адвоката надали в Ужгороді, 20-м – у Мукачеві і одному – в Хусті. Найбільш поширені справи, які потребують захисту в суді, – питання соціального забезпечення, житлові, земельні та спадкові проблеми.

    До прикладу, в Ужгороді адвоката призначили інваліду I групи, яка проживає з дитиною-інвалідом. Сім’ю жінки примусово висиляють із відомчого житла, в якому заявники проживають 20 років.

    Житлові проблеми – і в учасника бойових дій. Родина із 4-х чоловік ніяк не може приватизувати кімнату в гуртожитку.

    Адвоката призначили також і жінці-переселенці із Донецької області, яка не може оформити соціальну допомогу на двох неповнолітніх дітей.

    З питанням перерахунку пенсії до Мукачівського центру звернувся мешканець міста Свалява, який є інвалідом I групи. Наразі складанням процесуальних документів цієї справи займається захисник від держави.

    Допомагатиме адвокат і мешканцю с.Червеньово Мукачівського району. Він представлятиме у суді справу клієнта про розподіл майна із колишньою дружиною.

    Доручення адвокату на представництво інтересів клієнта як потерпілого у кримінальному провадженні видано в Хустському місцевому центрі.

    В.Попадинець звернув увагу на те, що не усі громадяни, які звертаються до місцевих центрів, потребують саме вторинної правової допомоги. «Декому просто потрібно надати консультацію, декого скерувати в інші інстанції, – зазначає директор Регіонального центру. – Тобто якщо це питання не стосується судового представництва, працівник центру з’ясовує проблему і зорієнтовує клієнта, що той має робити в подальшому. В будь-якому разі звернення людини не залишається поза увагою, навіть якщо вона не входить до категорії осіб, які мають право на захист адвоката від держави». До слова, протягом зазначеного періоду найбільше безоплатних правових консультацій надано працівниками Хустського місцевого центру. 

    Ще одне завдання, яке на даний час стоїть перед місцевими центрами, – налагодження співпраці із партнерськими установами та організаціями, які надають первинну правову допомогу. Тому на місцях активно проводять робочі зустрічі із суб’єктами, до яких в разі потребу центри направляють осіб, яким потрібна фахова правова консультація із земельних, житлових, спадкових питань, питань соціального забезпечення, трудового та адміністративного характеру тощо. Підсумком такої роботи має стати ефективний рівень захисту прав кожного громадянина.

 

Довідково. Місцеві центри у відповідності до покладених на них завдань:

а) розглядають звернення суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу і приймають рішення про надання такої допомоги або відмову в її наданні;

б) перевіряють приналежність особи до категорії осіб, які мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги;

в) здійснюють попереднє консультування осіб, які звертаються у центр.


Перелік категорій осіб, що мають право на безоплатну правову допомогу у цивільних адміністративних справах, визначено у статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Це: малозабезпечені особи (чий середній місячний сукупний сімейний дохід нижчий   суми прожиткового мінімуму; інваліди (які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб); учасники бойових дій (в тому числі, це стосується учасників АТО із відповідним статусом, та членів сімей загиблих), діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, біженці, та ін.


Куди звертатися?

Ужгородський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Адреса: 88017, м.Ужгород, вул.Загорська, 51, контактний телефон: 0-800-213-103; (0312) 64-15-03.
Юрисдикція центру: міста Ужгород та Чоп, Ужгородський, Перечинський та Великоберезнянський райони.

Мукачівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Адреса: 89600, м.Мукачево, вул.Недецеї, 39, контактний телефон: 0-800-213-103.
Юрисдикція центру: міста Мукачева, Берегово, Іршава, Свалява, селище Воловець, Мукачівський, Берегівський, Іршавський, Свалявський та Воловецький райони.

Хустський центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Адреса: 90400, м.Хуст, вул.Карпатської Січі, 53а. Контактний телефон: 0-800-213-103.
Юрисдикція центру: міста Хуст, Виноградів, Рахів, Тячів, селище Міжгір’я, Хустський, Виноградівський, Рахівський, Тячівський та Міжгірський райони.