назад

За паління у громадських місцях – штраф

Цей процес починається рано, але кинути – ніколи не пізно. Це про … паління. Воно не тільки шкодить здоров’ю людини, але і тягне за собою адміністративну відповідальність.

За статистикою близько 30% українців є курцями, а тому питання щодо виконання Закону та роз’яснення його положень є важливим для суспільства.

Юрист безоплатної правової допомоги Машівського району Максим Дворовенко ознайомив учнів з наслідками паління в заборонених місцях.

Законом України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення», встановлено заборону на куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів в громадських  та  інших місцях.

Відповідно до ст. 175-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено Законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради, тягне за собою попередження або накладення штрафу від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 грн. до 170 грн.), а повторне протягом року вчинення порушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, тягне за собою накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян від 170 грн. до 340 грн.).

У місцях та закладах, де куріння заборонено, має бути розміщена наочна інформація, яка складається із графічного знаку про заборону куріння та тексту такого змісту: «Куріння заборонено!».

У спеціально відведених для куріння місцях розміщується наочна інформація, яка складається із відповідного графічного знаку та тексту такого змісту: «Місце для куріння. Куріння шкодить Вашому здоров’ю!».