назад
13.12.19

За рік платформу правових консультацій WikiLegalAid переглянули понад 1,3 млн разів

Рік тому, 13 грудня 2018 року, в Україні відкрили правничу Вікіпедію – довідково-інформаційну платформу правових консультації WikiLegalAid (wiki.legalaid.gov.ua). За цей період інформацію, що містить платформа, переглянули понад 1,3 млн разів.

«Наша платформа правових консультацій унікальна тим, що вона орієнтована на потреби суспільства. Зараз ми працюємо над тим, як можемо покращити WikiLegalAid, розвивати її нові інструменти, що нададуть можливість нашим клієнтам отримати якісніший сервіс», – розповів директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

Наразі у платформі правових консультацій міститься 1570 консультацій з найактуальніших правових питань, з якими звертаються клієнти до системи надання БПД. Окрім правової інформації, у WikiLegalAid можна ознайомитися з нормативно-правовими актами, зразками процесуальних документів, переглянути судову практику.

WikiLegalAid – інформаційна платформа, що функціонує за принципом Вікіпедії. Інформація постійно оновлюється з урахуванням змін законодавства та судової практики. Цією платформою можуть користуватись як юристи-практики, студенти-правники, правозахисники, так і громадяни без юридичної освіти.

Платформа розміщена у вільному доступі в мережі Інтернет. Незалежно від того, де знаходиться людина, вона може отримати якісну правову інформацію.

Найбільша кількість запитів щодо пошуку інформації на платформі WikiLegalAid зареєстрована в Києві – близько 42% від їхньої загальної кількості. Далі, з великим відривом, йдуть Дніпро – 6%, Львів – 4,4% та Харків – 4,2%.

Безперечно домінуюча кількість запитів надходить від мешканців України – 97%. Але статистика свідчить, що платформу також відвідують мешканці інших країн або ж громадяни України, які проживають в цих країнах. Так, в середньому по 2 тис. мешканців Сполучених Штатів Америки, Польщі та Німеччини відвідали українську правничу Вікіпедію протягом останніх 12 місяців. Консультації переглядають також в Китаї, Японії, Канаді та багатьох країнах Європи.

Найчастіше відвідувачі цікавилися консультаціями на теми: права та обов’язки членів виборчої комісії; звільнення з військової служби за станом здоров’я; відзив, відповідь на відзив та заперечення у цивільному процесі. До п’ятірки найпопулярніших запитів також ввійшли пільги для дітей учасників антитерористичної операції та Єдиний реєстр боржників.

Крім того, українці цікавилися інформацією щодо безоплатної передачі земельної ділянки громадянам із земель державної і комунальної власності; визначення розміру аліментів на дитину, виїзду дитини за кордон, у тому числі без згоди одного з батьків; порядком надання населенню субсидій, зокрема підстав для припинення надання раніше призначеної субсидії.

Функціонування WikiLegalAid забезпечується понад 600 працівниками системи надання БПД (консультантами та експертами платформи).

Для консультантів та експертів платформи у правових клубах PRAVОKATOR за підтримки проєкту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» з грудня 2018 року по грудень 2019 року проведено 12 заходів, в яких взяли участь понад 220 осіб. Серед них: тімбілдінг для експертів платформи, серія спеціалізованих тренінгів з різних правових тем, тренінг для тренерів, які поширюють набуті знання та вміння серед своїх колег.

«Тепер наше завдання – популяризація WikiLegalAid серед громадськості як ефективного механізму правопросвітництва та вирішення правових проблем людей. Зараз ми удосконалюємо розділ із земельних питань, оскільки ця тема дуже актуальна для українців у зв’язку із земельною реформою», – говорить Олексій Бонюк.