назад

Забезпечення гендерного паритету на публічній службі обговорювали на Сумщині

Для спеціалістів управлінь соціального захисту населення, відповідальних за питання гендерної рівності в районних державних адміністраціях, міських радах, на базі Сумської ОДА відбулися навчання «Забезпечення гендерного паритету на публічній службі». Очільниця Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко в якості тренера провела два блоки навчання, акцентувавши увагу на гендерній дискримінації та особливостях надання допомоги постраждалим від домашнього насильства.

Перший блок навчання, яке провела директорка Регіонального центру, стосувався питанню державної гендерної політики як одного з основних регуляторних механізмів суспільного життя. Зокрема, Олена Демченко ознайомила з нормативними актами міжнародного права, що ратифіковані Україною, ставши невід’ємною частиною національного законодавства.

«Дискримінація щодо жінок» означає будь-яку різницю, виключення чи обмеження за ознакою статі, що спрямовані на ослаблення чи зведення нанівець визнання щодо жінок прав людини та основних свобод у політичній, економічній, соціальній, культурній, громадській чи будь-якій іншій галузі, користування ними жінками або здійснення їх жінками, незалежно від їх сімейного стану, на основі рівноправності чоловіків і жінок», – зазначила Олена Демченко.

Присутні ознайомилися з ідентифікацією дискримінації, у чому полягає пряма та непряма дискримінація й розглянули їх на конкретних прикладах.

Під час роботи в групах розглянули ідентифікацію дискримінації у справах, з якими звертаються клієнтки і клієнти до БПД, та алгоритм надання правової допомоги. Зокрема, серед них спори, які виникають із трудових, сімейних відносин.

Другий блок присвячений правовому регулюванню рівних прав та можливостей жінок і чоловіків в Україні. Особливу увагу приділили темі надання допомоги постраждалим від домашнього насильства.

«Випадки насильства стосовно жінок мають місце вдома, у суспільстві, з боку держави. Масштаби проблеми колосальні. За даними ООН, кожна 3-я жінка у світі стикається із домашнім насильством, як правило фізичним чи сексуальним. 38 % загиблих насильницькою смертю жінок були вбиті колишніми або нинішніми партнерами (Глобальне дослідження ВООЗ). Від 29% до 62% жінок, що страждають від насильства в сім’ї, не заявляють в поліцію (ВООЗ)», – наголосила Олена Демченко, яка також акцентувала увагу на видах гендерно зумовленого насильство.

Разом з очільницею Регіонального центру обговорили актуальні гендерні проблеми, наслідки домашнього насильства, особливо для дітей.

Робота в групах також передбачала розгляд правових аспектів захисту постраждалих осіб від гендерно-обумовленого насилля, визначення спеціально уповноважених органів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству. А серед задіяних органів та установ є центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

 

Під час спілкування спеціалісти, які прибули на навчання з різних районів області, наголосили, що мають позитивний досвід співпраці з бюро правової допомоги. Тож і надалі планується плідна взаємодія з фахівцями системи безоплатної правової допомоги на місцях.