назад

Забезпечення права на БПД – в Миколаєві визначили шляхи покращення міжвідомчої взаємодії

Практичні аспекти надання безоплатної правової допомоги, та шляхи покрашення спільної роботи в напрямі забезпечення права осіб на професійну юридичну підтримку обговорили в Регіональному центрі з надання БВПД у Миколаївській області. Серед учасників зустрічі – представники органів поліції, прокуратури, Державного бюро розслідувань, прикордонної служби, Військової служби правопорядку, регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та Управління дотримання прав людини Національної поліції України.

«Законом визначено, що кожна людина має право на захисника з моменту затримання, якого може бути надано за рахунок держави. Реалізується це право через систему безоплатної правової допомоги, втім для якісної та оперативної правової допомоги вкрай важлива ефективна міжвідомча взаємодія», – відзначила очільниця системи БПД у Миколаївщини Наталія Гнатуша.

Протягом зустрічі присутні проаналізували минулорічні результати роботи щодо дотримання вимог законодавства в частині інформування Регіонального центру про випадки затримання. Зокрема, акцентували увагу на питанні вчасності надходжень повідомлень про випадки затримання особи, застосування до неї запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, адміністративного затримання чи адміністративного арешту, адже від цього залежить дотримання права особи на професійну правничу допомогу. Відзначимо, що протягом 2021 року Регіональним центром було видано 854 доручення для надання безоплатної вторинної правової допомоги у перелічених випадках. Загалом же у 2021 році Регіональним центром видано 2886 доручень адвокатам для надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Окремою темою зустрічі стало питання щодо змін у прийнятті та обробці повідомлень про випадки затримання осіб, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. З цього року ця робота здійснюватиметься централізовано двома регіональними центрами з надання БВПД у Чернівецькій та Тернопільській областях. Таке рішення ухвалене за підсумками реалізації пілотного проєкту, який стартував у жовтні 2021 року у п’яти областях. Зміни відбуватимуться поетапно – з 1 січня 2022 року територія дії пілотного проєкту поширюється на 10 областей, а з 1 лютого цього року до проєкту долучаються, крім Києва, всі регіони України, в тому числі і Миколаївщина.