назад

Забезпечуємо доступ засуджених до безоплатної правової допомоги

Одним із принципів надання безоплатної правової допомоги є її доступність для всіх осіб, які мають право на її отримання. Щоб цим правом могли скористатись особи, які відбувають покарання у вигляді позбавлення або обмеження волі, тримаються під вартою в місцях попереднього ув’язнення, створені дистанційні пункти доступу до безоплатної правової допомоги.

Минулого тижня головний спеціаліст Черкаського місцевого центру Ірина Крутоус провела бесіду із засудженими в Черкаському слідчому ізоляторі, під час якої роз’яснила питання реалізації і захисту прав людини в місцях позбавлення волі.

Працівник центру зазначила, що згідно статті 13 Закону «Про безоплатну правову допомогу», безоплатна вторинна правова допомога – це вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя.

Після закінчення бесіди, за юридичною консультацією звернувся засуджений Д. з питанням про звільнення від відбування покарання у зв’язку з хворобою.

Згідно ст. 154 Кримінально-виконавчого кодексу України подання про звільнення від відбування покарання внаслідок психічної хвороби надсилається до суду начальником органу або установи виконання покарань. Разом з поданням до суду надсилаються висновок спеціальної психіатричної експертної комісії й особова справа засудженого.

Подання про звільнення від відбування покарання внаслідок іншої тяжкої хвороби подається до суду начальником органу або установи виконання покарань. Одночасно з поданням до суду надсилаються висновок лікарської комісії й особова справа засудженого. У поданні вказуються дані, які характеризують поведінку засудженого під час відбування покарання. Якщо особа, якій судом призначено покарання у виді громадських робіт або обмеження волі, має інвалідність першої чи другої групи, орган чи установа виконання покарань вносить подання до суду про її дострокове звільнення. Разом з поданням до суду надсилається висновок медико-соціальної експертної та спеціальної лікарської комісії.

Після закінчення консультування, у місцях перебування засуджених розміщено інформацію про діяльність та контакти Центру, порядок та підстави звернення щодо отримання безоплатної правової допомоги.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).