назад

Задзвони у дзвін заради гендерної рівності

З нагоди святкування Міжнародного жіночого дня 10 березня 2020 року одночасно у Вінниці, Києві, Львові, Харкові та Херсоні пройшла кампанія «Задзвони у дзвін заради ґендерної рівності!». Мета – привернути увагу до ключової ролі бізнесу у просуванні ґендерної рівності.

10 березня 2020 року Україна вперше долучилась до кампанії “Задзвони у дзвін” завдяки партнерству між Мережою Глобального договору ООН в Україні та Проектом “Жінки України: залучені, спроможні, незламні”, що впроваджуються Пактом за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Канади.

Україна взяла на себе міжнародні зобов’язання щодо гендерної рівності, ратифікувавши ключові угоди про права людини. Гендерна рівність закріплена в Конституції України, державних стратегіях та законах.Однак, Україна все ще зіштовхується з проблемами, які впливають на використання рівних можливостей і прав жінками взагалі, і тими, хто зазнає множинної дискримінації, зокрема.

Представники Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги Марина Лукіянова, Сергій Фролов та Вінницького місцевого центру Наталя Смішна взяли участь у кампанії “Задзвони у дзвін заради гендерної рівності”,  оскільки діяльність центрів полягає саме в наданні правових консультацій, захисті порушених законних прав громадян та представництві інтересів осіб, в тому числі жінок, які постраждали від домашнього насильства у будь-якій формі, чи зазнали іншого насильства за ознакою статі.

Завдяки таким заходам відбувається покращення координації між представниками органів державної влади, громадськими організаціями та діячами для спільного вирішення правових питань та надання необхідної медичної, соціальної, психологічної допомоги особі, яка звернулась за отриманням допомоги та відповідно посилення реалізації прав людини.

Довідково: Згідно із Глобальним звітом про гендерний розрив 2020 року Україна займає 59 місце серед 149 країн. До прикладів системної гендерної нерівності в Україні можна віднести: низький рівень участі жінок у політичних та громадських процесах, особливо на найвищих посадах; вкорінені гендерні стереотипи; низький рівень економічної участі та можливостей, а також широко поширене гендерно зумовлене насильство.