назад

Захист дітей від жорстокого поводження

27 лютого з метою підвищенні рівня правової обізнаності дітей, головним спеціалістом Драбівського бюро правової допомоги Сергієм Михликом проведено інформаційну лекцію для учнів Великохутірської ЗОШ І-ІІІ ст. імені С.А. Куниці щодо протидії жорстокому поводженню з дітьми.

Насильство над дітьми – це реальна загроза для розвитку суспільства, що сприяє формуванню соціально-дезадаптованих людей, не здатних створювати повноцінну сім’ю, бути відповідальними батьками, а також є поштовхом до відтворення жорстокості по відношенню до власних дітей.

Право дітей на захист від усіх форм насильства гарантується статтями 28, 52 Конституції України, відповідно до яких будь-яке насильство над дитиною та її експлуатація переслідуються  законом, ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню.

Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який прийнятий у січні 2018 року, визначені організаційно-правові засади запобігання такому явищу, основні напрями реалізації державної політики, спрямовані на захист прав та інтересів осіб, які постраждали від домашнього насильства.

Під час лекції школярам роз’яснено їх права, зокрема:

– постраждала дитина має всі права постраждалої особи, реалізація яких забезпечується з урахуванням найкращих інтересів дитини, її віку, статі, стану здоров’я, інтелектуального та фізичного розвитку;

–  якщо у зв’язку  із вчиненням домашнього насильства стосовно дитини вона не може проживати із своїми батьками на час подолання його причин і наслідків, дитина може бути влаштована до родичів, центру соціально-психологічної реабілітації дітей або інших установ, в яких створені належні умови для проживання, виховання, навчання та реабілітації дитини відповідно до її потреб;

– під час розгляду судом та органом опіки та піклування спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, визначення місця проживання дитини, відібрання дитини, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька дитини, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на законних підставах або не на основі рішення суду, обов’язково беруться до уваги факти вчинення домашнього насильства стосовно дитини.

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства рекомендовано звертатися до Драбівського бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: смт. Драбів, вул. Шевченка, 11 або за телефоном Єдиного номеру системи надання безоплатної правової допомоги: 0 800 213 103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).