назад

Захист прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

SuR 190305 01У Сумах 5 березня відбулися тренінгові навчання для прийомних батьків та батьків-вихователів. Традиційно на запрошення Сумського обласного центру соціальних служб для сімї, дітей та молоді до заходів долучилися і юристи Регіонального центру, адже такі родини потребують додаткових юридичних консультацій та порад. 

Про захист прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування розповів юрист Регіонального центру Павло Нищета. Фахівець наголосив на забезпеченні організаційно-правових умов соціального захисту даної категорії дітей. Зокрема, присутні обговорили права та обов’язки батьків-вихователів, призначення і виплати державної соціальної допомоги на дітей. Не минули увагою й питання нарахування соціальної стипендії, а також захист майнових та житлових прав дітей. SuR 190305 02«У разі коли у дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, відсутнє житло, яке належить їй на праві власності (користування), або ж якщо повернення до нього неможливе, після досягнення дитиною 16-річного віку служба у справах дітей за місцем походження або проживання дитини з урахуванням її бажання подає до відповідних установ документи, необхідні для взяття її на облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов», – наголосив юрист.

SuR 190305 03Також цікавила батьків і можливість вступу їхніх дітей до вищих навчальних закладів. Тож, представник Регіонального центру пояснив, які пільги у даному випадку має ця категорія абітурієнтів.

Захід відбувся у форматі відкритого діалогу. Кожен з учасників мав можливість задати своє правове питання й відразу отримати на нього відповідь.

Фахівець Регіонального центру Олена Омельченко, у свою чергу, наголосила на тому, де прийомні батьки та батьки-вихователі можуть отримати безоплатну правову допомогу, адже родини, які взяли участь у тренінгових навчаннях, приїхали з різних районів Сумщини. Окрім цього, акцентовано увагу на тому, що відносно даної категорії дітей можуть проявлятися випадки булінгу в шкільному середовищі. Тож, батьків повідомлено про право на безоплатну вторинну правову допомогу – а саме послуги адвоката за рахунок держави.

SuR 190305 04По закінченню заходу учасники отримали інформаційні матеріали системи БПД, а також окремим родинам надані індивідуальні юридичні консультації.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.