назад

Захист прав споживачів фінансових послуг

Споживачем фінансових послуг є фізична особа, яка уклала або має намір укласти договір про споживчий кредит. Захист прав споживачів фінансових послуг може здійснюватись у досудовому та судовому порядку.

Ознаки, які дають підстави вважати, що ваші права як споживача фінансових послуг порушуються:

  • звернення до споживача з вимогою сплатити кредит іншої особи, у випадку, якщо споживач не є поручителем, спадкоємцем чи представником боржника;
  • виплата не в повному обсязі, неприйняття рішення про виплату або відмова у виплаті страхового відшкодування страховими компаніями;
  • застосування погроз чи тиску для стягнення заборгованості;
  • нарахування процентів за користування кредитом понад строк кредитування.

Національний банк України уповноважений здійснювати захист прав споживачів фінансових послуг. При Національному банку створено і функціонує спеціальний підрозділ  – Управління захисту прав споживачів фінансових послуг.

До сфери повноважень Управління захисту прав споживачів фінансових послуг належить:

  • робота зі зверненнями громадян;
  • встановлення вимог до фінансових установ;
  • нагляд за додержанням законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг та контроль за дотриманням законодавства про рекламу (в частині реклами у сфері фінансових послуг).

Що робити у випадку порушення Ваших прав як споживача фінансових послуг?

Якщо Ви є фізичною особою, яка уклала договір про споживчий кредит та вважаєте, що ваші права порушили слід звернутись до фінансової установи що надала фінансові послуги з вимогою усунути порушення.

У випадку, якщо звернення безпосередньо до установи-надавача фінансових послуг виявилось безрезультатним варто звернутись до Управління захисту прав споживачів фінансових послуг. Звернутись до управління можна онлайн або ж надіслати лист засобом поштової кореспонденції. У зверненні слід зазначити Ваше прізвище ПІБ, адресу, контактні дані та суть питання для визначення порушення зі сторони фінансової установи.

Управління захисту прав споживачів фінансових послуг, у свою сергу, здійснює розгляд звернення та надає відповідь щодо порушеного питання.

Національний Банк України вправі застосувати до установ заходи впливу, що регламентуються Законом про споживче кредитування. Заходами впливу можуть бути:

– направлення кредитодавцю, новому кредитору та/або колекторській компанії письмового застереження з вимогою про усунення виявленого порушення та/або вжиття заходів для недопущення такого порушення у подальшій діяльності;

–  накладення відповідно до Закону України “Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг” штрафу на кредитодавця, нового кредитора та/або колекторську компанію;

– тимчасова заборона колекторській компанії здійснювати врегулювання простроченої заборгованості;

– виключення відомостей про колекторську компанію з реєстру колекторських компаній у випадку застосування до колекторської компанії два та більше разів протягом року таких заходів впливу як штраф та тимчасова заборона здійснювати врегулювання простроченої заборгованості

У своїй діяльності Управління керується Положенням про застосування Національним банком України заходів впливу за порушення колекторськими компаніями законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг, затвердженим Постановою Правління НБУ від 09.07.2021  № 78.

Кожен споживач фінансових послуг має право і на судовий захист. Якщо споживач не отримав належної відповіді та вирішення питання у досудовому порядку, він має право скористатись правом на судовий захист прав споживачів фінансових послуг. Відповідно до ч. 1 ст. 4 Цивільного процесуального кодексу України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Право на судовий захист здійснюється шляхом подання позовної заяви до суду. При цьому, відповідно до частини третьої статті 22 Закону «Про захист прав споживачів» споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, пов’язаними з порушенням їх прав.