назад

Захист прав споживачів обговорювали в Зарічному районному суді м. Суми в межах проєкту «Вас чекають в суді»

Від купівлі неякісного товару ніхто не застрахований. Проте, не всі наважуються повертати брак назад у магазин. Комусь не вистачає часу, комусь – терпіння, а ще комусь – знань. Втім, навіть за законом повернути за гарантією товар можна не в кожному випадку. Тож, як діяти, яких рекомендацій дотримуватися, на що варто звертати увагу громадянам розповідали в Зарчіному районному суді м. Суми в межах проєкту «Вас чекають в суді», до реалізації якого долучаються фахівці системи безоплатної правової допомоги.

Юристка Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Яна Кравець надала практичні поради, як робити безпечні покупки через інтернет: «Скористайтеся окремою карткою з окремим лімітом, щоб неможливо було взяти на неї кредит. Краще нівелювати будь-який ефект і попередити, ніж потім вирішувати конфліктну ситуацію, бо не завжди вона може бути вирішена на вашу користь».

Якщо ви купили річ у магазині, а вона зламалася до того, як закінчився гарантійний термін, на час гарантійного ремонту у тому ж маркеті вам мають видати аналогічний пристрій з підмінного фонду – пояснила Тетяна Горбатенко, спеціалістка відділу захисту прав споживачів Сумської міськради.

Спеціалістка управління захисту споживачів Держпродспоживслужби Сумщини Тетяна Язикова розповіла, що наразі в упаравлінні на розгляді є декілька скарг, коли люди придбали товар, але не можуть ним користуватися.

Зарічним районним судом у 2018 році було розглянуто 51 справу щодо порушених прав споживачів, з них 24 – вирішено на користь громадян. У минулому році було розглянуто 38 таких справ, на користь споживачів було винесено 16 рішень – поінформувала голова Зарічного районного суду м. Суми Ганна Шелєхова.

Присутні на заході громадяни мали можливість отримати юридичні консультації й інформаційні матеріали системи безоплатної правової допомоги,ааткождізнатися, що правовіпитання, консультації юристи надають і в телефонному режимі за номером 0800213103