назад

Захист та підтримка дітей з інвалідністю

У Міжнародний день людей з особливими потребами у Херсоні відбувся інклюзивний захід «Творчість без кордонів», організаторами якого стали наші партнери – ГО «Всеукраїнська організація осіб з інвалідністю «Велід» та Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр ім. М. Куліша. На святі на запрошення організаторів побували й директорка Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Марина Єлисєєва та начальниця відділу комунікацій та правопросвітництва Лариса Аболончикова.

Cвяткове дійство проходило в Херсонському обласному академічному музично-драматичному театрі імені Миколи Куліша. На одній сцені виступали професійні  актори, вокалісти театру та діти з інвалідністю з творчого колективу «Янголи Добра».

Серед акторів театру Куліша, які в цей день вийшли на сцену, – Віталій Пронько, Олександр Гмирін, які є випускниками Олешківського дитячого будинку-інтернату.

Уперше на сцені із власною композицією, присвяченою своєму вихователю, виступив ще один випускник цього закладу – Олександр Калугін.

Ініціатор проєкту Віктор Булка говорить, що для людей з інвалідністю дуже важно мати можливість проявити себе:

Цим заходом ми хотіли підкреслити, що нам не потрібна якась допомога матеріальна, нам не потрібно щось давати – ми хочемо бути корисними громаді. Ми хочемо приносити користь через свою працю, через свій талант».

Після святкової програми, яка складалась із 12 номерів, фахівчині системи БПД поспілкувалися з батьками, які виховують дітей з інвалідністю, та іншими гостями заходу. Марина Єлисєєва відповіла на запитання батьків, розказала про порядок звернення до місцевих центрів та бюро для отримання безоплатної вторинної правової допомоги та вручила буклети системи БПД.


Крім концертної програми, у межах заходу були представлені роботи вихованців Олешківського інтернату та відбувся показ благодійного фотопроєкту «Краса без обмежень», який ініціювали Віктор Булка та Марина Колокот, а фотографіня Марина Буряк реалізувала творчий задум.

Героями фотовиставки, яка триватиме до новорічних свят, стали діти з інвалідністю Олешківського дитячого будинку, творчого колективу «Янголи Добра», ГО «Аутизм. Зачаровані діти – Херсон» та військовослужбовці 11-ї окремої бригади армійської авіації.

Необхідно додати, що на першому поверсі театру встановлені благодійні скрині, де збираються пожертви. Тож кожний може допомогти цим особливим дітям, яким так важлива наша увага і підтримка.