назад

Національне законодавство не залишилося осторонь проблеми насильства. 11 січня 2019 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами». Даним Законом внесено зміни до Кримінального Кодексу України, зокрема його доповнено статтею 126-1 «Домашнє насильство».

Домашнє насильство – умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи.

Особи, які стали жертвою домашнього насильства частіше не звертаються за допомогою до фахівців, оскільки відчувають почуття провини, сорому, безпорадності, шукають виправдання вчинкам свого кривдника та сподіваються, що насильство не повториться. Для домашнього насильства характерним є наявність циклу, який ще називають «Колесом насильства» (Насильство – Примирення – Заспокоєння/медовий місяць – Наростання напруги – Насильство).

Як діяти постраждалому від домашнього насильства?

  • Викликати Поліцію (102).
  • Звернутися за медичною допомогою (у разі потреби).
  • Звернутися за безоплатною правовою допомогою.
  • Зателефонувати на Національну «гарячу» лінію із попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації – 116 123.

Важливо! Відповідно до пункту 13 частини 1 статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, мають право на всі види правових послуг, зокрема:

  • захист;
  • здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;
  • складення документів процесуального характеру.

Спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству:

  • терміновий заборонний припис стосовно кривдника;
  • обмежувальний припис стосовно кривдника;
  • взяття на профілактичний облік кривдника та проведення з ним профілактичної роботи;
  • направлення кривдника на проходження спеціальної програми.

Відповідно до статті 126-1Кримінального кодексу України, домашнє насильство карається громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років.

Єдинийтелефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).