назад
12.02.20

Захист військовослужбовців у кримінальних провадженнях

Співпраця системи безоплатної правової допомоги та Військової служби правопорядку у Збройних Силах України. Особливості надання правової допомоги військовослужбовцям у кримінальних провадженнях. Проведення правопросвітницької роботи у військових частинах. Про це йшлося під час експертного обговорення питань щодо правового захисту військовослужбовців у кримінальних провадженнях.

З 1 січня 2013 року усім затриманим особам призначається захисник у справі, послуги якого оплачує держава.

«Негайно після фактичного затримання людини органи поліції та інші органи, уповноважені здійснювати затримання, повинні про це повідомити регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Адвокат, який співпрацює з системою БПД, з моменту отримання доручення прибуде до затриманої особи протягом години для проведення конфіденційного побачення», – зазначила фахівчиня Координаційного центру з надання правової допомоги Катерина Дмитрук.

Починаючи з 2013 року, станом на 31 січня цього року до регіональних центрів надійшло понад 12 тис. повідомлень про затримання від військових структур. У тому числі понад 7,6 тис. – від Військової служби правопорядку, 2,3 тис. – від Військової прокуратури, понад 1,8 тис. – від Військової комендатури, 150 – від військових частин та 24 – від військових госпіталів.

 

Крім того, захисник може у будь-який момент бути залучений підозрюваним, обвинуваченим, їх законними представниками, а також іншими особами за проханням чи згодою підозрюваного, обвинуваченого до участі у кримінальному провадженні.

«Тільки цього року до системи БПД звернулися майже 800 військовослужбовців. 80% з них отримали адвоката, який здійснює захист у кримінальному провадженні», – розповів представник Військової служби правопорядку Володимир Логвиненко.

Експерти обговорили приклади успішної практики адвокатів, які здійснювали захист військовослужбовців у кримінальному провадженні.

Один із такий кейсів стосується військовослужбовця-контрактника, який отримав відпустку на 10 днів, але не повернувся вчасно на службу через складні сімейні обставини – піклування про хворого батька та молодшого брата. Згідно з чинним законодавством йому загрожувало від 3 до 7 років позбавлення волі. Однак завдяки ефективному захисту адвоката системи БПД суд призначив більш м’яке покарання, ніж передбачено законом, а саме арешт строком на 6 місяців з відбуванням покарання на гауптвахті.

«Захист прав військовослужбовців у кримінальних провадженнях, починаючи від затримання і до завершення розгляду справи у суді, має свою специфіку, яку необхідно враховувати адвокатам при роботі з такими клієнтами», – зазначив адвокат, який співпрацює з системою БПД, Владислав Шипоша.