назад

Закарпатки, які опинилися у важкій життєвій ситуації, дізналися як захищати свої права та скористатися пільгами

Команда фахівців Регіонального та Ужгородського центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у п’ятницю, 5 липня, завітала до мешканців Закарпатського обласного центру соціально-психологічної допомоги. Як розповіла директорка Олександра Мельничук, нині тут мешкає троє жінок та шестеро діток, які опинилися у важкій життєвій ситуації і змушені були шукати прихистку. Окрім того, психологічну реабілітацію у центрі проходять ще кілька жінок з дітьми, які перебувають на денному стаціонарі.

    Нинішній день у центрі був особливим, адже одна з найменших мешканок святкувала свій день народження. Тож заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області не лише надала учасникам зустрічі правові консультації та інформаційні матеріали, видані у рамках інформаційної кампанії «Відповідальне батьківство», але й привітала іменинницю та вручила їй солодкі подарунки.

Директор Ужгородського місцевого центру Михайло Давиденко розповів «мешканкам» центру про відповідальність батьків за виховання дітей та їхній обов’язок сплачувати аліменти, а також порадив, як діяти у випадку, якщо горе-батько уникає від їх сплати. Уряд запровадив і суттєві обмеження до неплатників аліментів: заборона виїжджати за кордон, керувати автомобілем, користуватися зброєю та полювати, штрафні економічні санкції від 20% до 50% від суми боргу, суспільно-корисні роботи, конфіскація та продаж активів майна боржника.
Також фахівці розповіли про податкову пільгу на навчання та розвиток дітей – це сума, яка повертається державою зі сплаченого батьками податку на доходи, зазначивши, що така пільга передбачена у розмірі 18% від фактично сплаченої за навчання суми.

    У центрі соціально-психологічної допомоги можуть перебувати й жінки, які постраждали від насильства. Фахівці БПД розповіли, що такі особи мають право на представництво інтересів за рахунок держави та порадили звертатися за правовою допомогою до центрів та бюро на Закарпатті, або телефонувати за єдиним-контакт-номером системи БПД 0800213103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів в Україні).