назад
28.02.20

Закордонні особливості систем надання безоплатної правової допомоги

Безоплатна правова допомога існує у багатьох країнах світу. Різні моделі, засади функціонування та управління, обсяг послуг, що надаються, категорії клієнтів. Основними орієнтирами під час розбудови української системи надання безоплатної правової допомоги була Канада та стандарти Ради Європи у сфері забезпечення доступу до правосуддя, зокрема практика Європейського суду з прав людини.

Англія та Уельс: право на БПД залежить від доходів та майна

В Англії та Уельсі створено Агентство з безоплатної правової допомоги. Це незалежна установа у сфері управління Міністерства юстиції. Фінансування Агентства забезпечується Міністерством юстиції.

Безоплатна правова допомога надається юридичними фірмами, громадянськими організаціями, адвокатами та медіаторами на підставі контрактів з Агентством. Правову допомогу також надає незначна кількість державних захисників – адвокатів. Вони є штатними працівниками Служби державного захисника, з якою Агентство співпрацює.

Агентство опікується безоплатної правовою допомогою як у цивільних, так і у кримінальних справах. Навіть у кримінальних справах право на БПД залежить від рівня доходів та обсягу майна особи. Якщо вони вище межі надання безоплатної правової допомоги, але й не дають можливості оплатити послуги юриста чи адвоката самостійно, допускається надання БПД на умовах часткової компенсації.

90% фінів мають юридичні страховки, але попит на БПД є

У Фінляндії функціонують Офіси безоплатної правової допомоги, що управляються Міністерством юстиції. Фінансує їхню мережу Міністерство юстиції. Безоплатна правова допомога надається штатними адвокатами та юристами, а також приватними адвокатами на підставі контрактів з Офісами. Варто зазначити, що вартість послуг приватних адвокатів втричі більша, ніж витрати на надання БПД штатними адвокатами та юристами. При цьому цьому штатні працівники надають майже вдвічі більше БПД.

Офіси опікуються безоплатної правовою допомогою як у цивільних, так і у кримінальних справах. Право на БПД залежить від обсягу майна особи. Якщо його вартість перевищує межу, яка дає право на отримання БПД, допускається надання БПД на умовах часткової компенсації.

Цікавий факт: 90% населення Фінляндії мають страховки юридичних витрат, що є стандартним елементом страхових пакетів для домогосподарств. Тим не менш, предмет страхування дуже обмежений. Зокрема, він не покриває досудові стадії спорів та їх позасудове врегулювання, трудові спори та захист у кримінальних провадженнях, де обвинувачення вимагає позбавлення волі. Тому навіть з урахуванням практично поголовного страхування, БПД у країні не втрачає актуальності.

Польські офіси БПД надають лише «первинку»

У Польщі відсутній єдиний координаційний центр системи безоплатної правової допомоги. Мережа з понад 1,5 тис. офісів БПД спільно утримується державою та органами місцевого самоврядування. Ці офіси надають лише первинну правову допомогу – юридичні консультації та роз’яснення.

А ось вторинну правову допомогу надають непов’язані між собою державні та недержавні інституціі та організаціі. Тому через відсутність ефективної єдиної системи БПД, інститут незалежного провайдера є надзвичайно поширеним на теренах країни.

У країні існує велика проблема стандартизації та забезпечення сталої якості правових послуг.

Канада: у кожній провінції – своя БПД

У кожній канадській провінції існують незалежні і своєрідні системи надання безоплатної правової допомоги. Фінансування відбувається за рахунок бюджету провінції.

Переважно застосовуються дві змішані моделі системи БПД. За першої існує мережа консультаційних центрів з невеликим штатом адвокатів та юристів, що координується з єдиного центру та залучає приватних адвокатів до надання безоплатної правової допомоги.

Друга модель БПД – спеціально утворена державна корпорація розподіляє гранти на надання безоплатної правової допомоги між незалежними провайдерами, які, у свою чергу, вже здійснюють організацію та надання БПД. При цьому корпорація жорстко контролює дотримання стандартів якості як організації, так і надання безоплатної правової допомоги.