назад

Запобігання та протидія домашньому насильству

27 січня заступником начальника відділу «Маньківське бюро правової допомоги» Анною Яроцькою проведено семінар для працівників Маньківської селищної ради на тему: «Запобігання та протидія домашньому насильству і насильству за ознакою статі».

Присутніх ознайомлено з чинним законодавством, яким передбачено порядок надання безоплатної правової допомоги, колом осіб, які мають право на таку допомогу.  Поінформовано, що з 01.01.2020 право на безоплатну вторинну правову допомогу мають особи, якими було здійснено повідомлення компетентних установ про корупційне або пов’язане з корупцією правопорушення.

Обговорено питання домашнього насильства в Україні та роль органів місцевого самоврядування в протидії цьому явищу.

Порядом взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі (далі – Порядок), затвердженим постановою КМУ від 22.08.2018  № 658 визначені повноваження та перелік необхідних дій представників органів місцевого самоврядування спрямованих на запобігання домашньому  насильству та/або реагування на нього.

Відповідно до пп. 23, 24 Порядку, виконавчі органи сільських, селищних рад  визначають відповідальних працівників виконавчого комітету, які проводять роботу з прийому та реєстрації заяв і повідомлень про вчинення насильства, координації заходів реагування на такі факти, надання допомоги і захисту постраждалим особам тощо.

Працівникам Маньківської селищної ради рекомендовано спрямовувати осіб, які потребують правових консультацій, до найближчих центрів чи бюро правової допомоги.

Наприкінці семінару серед присутніх розповсюджено буклети на тему: «Відповідальне батьківство», «Безоплатна правова допомога» та ознайомлено з графіком роботи  Маньківського бюро правової допомоги.