назад

Запитання клієнтів БПД у період запровадження карантину

Від початку карантину до Козятинського місцевого центру  з надання безоплатної вторинної правової допомоги  почали надходити звернення від громадян про те, що керівники на місцях ігнорують численні рекомендації про запровадження дистанційної роботи та змушують ходити на роботу,  писати заяви на щорічні відпустки чи відпустки «за власним бажанням», погрожують звільненням у зв’язку з оголошенням карантину, а також запитують чи повинен роботодавець забезпечити безпечні умови праці, якщо не можливо перейти на дистанційну роботу. Також через закриття шкіл та дитячих садків, більшість батьків зіштовхнулися з проблемою куди прилаштувати дітей на цей час, чи мають батьки право на лікарняний або додаткову відпустку у зв’язку з запровадженням карантину.

На актуальні питання клієнтів відповідає Олександр Комар – директор Козятинського МЦ з надання БВПД:

Перше, на що я хотів би дати відповідь, це – чи можуть звільнити працівника під час карантину?

  • Звичайно, ні! Звільнити працівника у зв’язку з оголошенням карантину роботодавець не має права. Карантин ― не є офіційною підставою для звільнення. Кодекс законів про працю передбачає багато інших підстав для припинення трудового договору ― прогул, невідповідність займаній посаді, реорганізація, ліквідація підприємства, тощо.
  • Якщо, наприклад, ви працюєте за строковим трудовим договором, який закінчується 1 квітня, і роботодавець далі не продовжує договір, вас можуть звільнити на законній підставі, незважаючи на карантин.
  • Проте пам’ятайте, що звільнення з ініціативи роботодавця в період перебування працівника у відпустці або на лікарняному, відповідно до ч. 2 ст.40 Кодексу законів про працю України, заборонено.

Тепер розглянемо дві ситуації.

Перший випадок ― юридично оформлений простій на підприємстві. Звільнення працівників може відбуватися з підстав, визначених Кодексом законів про працю, наприклад за прогул.

Другий випадок ― простою юридично немає, але організація фактично не працює. Звільнення в такій ситуації також можливе.

Тому, аби не бути в майбутньому звільненими, уважно перевіряйте, чи оформлено простій на підприємстві, яка форма роботи вказана в наказі роботодавця (дистанційна чи на офіційному робочому місці) та чи ознайомили вас з наказом.

Відповідь на наступне запитання від наших клієнтів –  чи мусить роботодавець забезпечити безпечні умови праці, якщо не можливо перевести на дистанційну роботу та чи повинен він вживати додаткові заходи безпеки?

  • Хочу зазначити, роботодавець зобов’язаний забезпечувати безпечні умови праці. У цій ситуації, що зараз ― з урахуванням протиепідеміологічних заходів.
  • У випадку, коли робота пов’язана з додатковими факторами ризику для здоров’я ― у ситуації з коронавірусом під ризик підпадають насамперед працівники медичної сфери чи продавці продовольчих/непродовольчих товарів. Роботодавець зобов’язаний подбати про безпеку працівників, відповідно до чиного законодавства. Наприклад, забезпечити їх захисним одягом та масками.
  • Також за порушення правил карантину та заходів з попередження розповсюдження захворювань передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. Ця норма поширюється і на роботодавців.

Втім, найбільш безпечними умовами, звичайно, є віддалена робота зі збереженням заробітку.

Також важливо знати, що працівник у будь-якому випадку має виконувати лише свою трудову функцію згідно умов трудового договору. Відповідно до ст.31 Кодексу законів про працю, власник або уповноважений ним орган не має права вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором. Навіть, якщо через запровадження карантин працівник не має змоги безпосередньо виконувати свої трудові обов’язки.

На питання, чи можуть батьки взяти лікарняний по догляду за дитиною під час карантину? – Відповідаю, що на жаль ні, якщо дитина цілком здорова, то лікарняний батькам не відкриють.

Це прямо прописано в п. 3.15 Інструкції № 455, де вказано: листок непрацездатності не видають для догляду за здоровою дитиною на період карантину.

Лише у випадку догляду за хворою дитиною спрацьовують норми розділу 3 Інструкції № 455, коли відкриють листок непрацездатності одному із працюючих членів сім’ї або особі, що фактично здійснює догляд за дитиною.

Батькам, в яких діти знаходяться дома на карантині і потребують догляду , рекомендую розглянути  наступні варіанти:

Перший – батькам оформити частину щорічної відпустки, якщо вона ще не використана в цьому році, або ж взяти додаткову щорічну відпустку по догляду за дитиною.

Другий – перейти на особливий режим роботи в умовах карантину. Щодо особливого режиму роботи, то можна говорити про неповний робочий час та гнучкий режим робочого часу (про це більш детально ви можете дізнатися на нашій сторінці у фейсбуці  ).

У зв’язку з загостренням ситуації з поширення коронавірусної інфекції з 23 березня 2020 року і до завершення карантину Козятинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги призупинив особистий прийом громадян та надання адресної правової допомоги ,повністю перейшовши на надання правових послуг дистанційно.

Щоб отримати правову консультацію:

  • напишіть на нашу електронну пошту: kozyatyn.vinnytsya@legalaid.vn.ua
  • зателефонуйте на номер центру: (04342) 2-00-17
  • необхідні документи можна залишити в скриньці для кореспонденції, що знаходиться при вході в приміщення нашого центру.

Правову консультацію  також можна отримати: