назад
29.05.15

Засідання Київської міської міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення

SAM 427029 травня 2015 року директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в м. Києві Оксана Василяка взяла участь у засіданні Київської міської міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення, яке пройшло у Печерській районній в м. Києві державній адміністрації.

Оксана Василяка розповіла про досвід діяльності центру впродовж 2013 – початку 2015 рр., повідомила про деталі порядку надання безоплатної вторинної правової допомоги в кримінальному процесі, дію стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги та окреслила основні зміни, що настають у зв’язку із початком надання такої допомоги в цивільному та адміністративному процесах із 1 липня 2015 року та, зокрема,  про створення місцевих центрів з надання БВПД у м. Києві. Так, нагадаємо, у м. Київ утворено 4-ри місцеві центри з надання БВПД.

Нагадаємо, що 11 березня 2015 року наказом Міністерства юстиції № 331/5 прийнято рішення про утворення місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Місцеві центри забезпечуватимуть організацію надання безоплатної вторинної правової допомоги соціально незахищеним громадянам у цивільних та адміністративних справах, а також потерпілим і свідкам у кримінальних провадженнях із 1 липня 2015 року, як це передбачено Законом України «Про безоплатну правову допомогу».

SAM 4260

SAM 4262SAM 4273Розбудова системи безоплатної допомоги шляхом утворення 100 місцевих центрів наближає послугу безоплатної правової допомоги до кожної конкретної людини, насамперед соціально незахищених громадян. Клієнтами нових центрів, зокрема, стануть малозабезпечені особи, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, біженці, ветерани війни (в тому числі учасники АТО із статусом учасника бойових дій). Згідно із Законом України «Про прокуратуру» центрам з надання безоплатної вторинної правової допомоги передається більша частина функцій з представництва інтересів громадян.

 Також під час виступу  було запропоновано включити наступні пропозиції до Рекомендацій Київської міської міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення:

1) забезпечити проведення систематичної інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення про права учасників кримінального провадження; порядок надання  безоплатної правової допомоги у кримінальному процесі, права та обов’язки суб’єктів надання безоплатної правової допомоги із залученням представників Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги м. Києві.

2)  висвітлювати в ЗМІ кращі практики захисту прав неповнолітніх та молоді у кримінальних провадженнях;

3) сприяти розміщенню інформаційних матеріалів –  плакатів, буклетів,  пам´яток для затриманих з телефоном «гарячої лінії» безоплатної вторинної правової допомоги у доступних для огляду неповнолітніми та молоддю місцях в приміщеннях відповідних установ.

4) провести  в рамках постійно діючого семінару для працівників юридичних служб  органів виконавчої влади, державних підприємств, установ, організацій, господарських об’єднань навчання  щодо функцій та повноважень місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги  та їх взаємодії із суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги, порядку розгляду звернень про безоплатну вторинну правову допомогу, порядку надання безоплатної вторинної правової допомоги адвокатами.

5) сприяти розміщенню соціальної реклами про право на захист за рахунок держави; оголошення про відкриття місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги на сайтах Київської міської державної адміністрації та районних в м. Києві державних адміністрацій, а також в місцевих газетах та телеканалах;

6) сприяти розвитку і ефективній співпраці із суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги, здійснювати їх координацію, забезпечувати організацію і проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи з питань надання безоплатної правової допомоги.

7) забезпечити проведення лекцій, інших заходів право освітнього характеру, пов’язаних з роз’ясненням загальних засад формування та функціонування системи безоплатної правової допомоги.

SAM 4376