назад

Засідання робочої групи: як протидіяти насильству

31 січня в Департаменті соціального захисту населення Херсонської обласної держадміністрації відбулося засідання робочої групи з питань координації дій щодо запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі. Участь у заході взяли працівники Департаменту соціального захисту населення ХОДА, Національної поліції, органів місцевого самоврядування, громадські активісти. Систему безоплатної правової допомоги представляла директорка Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Марина Єлисєєва.

На порядку денному стояло декілька питань, а саме: зміна складу Координаційної ради та робочої групи з питань координації дій щодо:

  • запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі;
  • взаємодія державних органів та установ у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі та ін.

Обговорюючи питання необхідності невідкладного реагування на випадки насильства та надання підтримки постраждалим, постало питання розробки та заповнення довідника з координатами відповідальних осіб у сфері протидії домашньому та ґендерно зумовленому насильству. Адже тільки за минулий рік в Херсоні було зареєстровано більше 4 тисяч випадків домашнього насильства, хоча громадські активісти стверджують, що таких випадків значно більше, бо за допомогою звертається лише кожна десята жінка.

Довідково. З 2016 року в Україні створено дев´ять притулків та чотири денних центри для жінок, постраждалих від насильства. Загальна потужність притулків – 120 місць. Соціально-психологічну допомогу та безпечне місце перебування в них отримали 583 жінки та 599 дітей.

Притулки знаходяться в Херсоні, Одесі, Харкові, Кривому Розі, Бердянську, Слов’янську, Маріуполі, Вінницькому районі Вінницької області та Лозівському районі Харківської області.

Ще 1889 жінок та 490 дітей отримали допомогу в денних центрах, які функціонують у Херсоні, Одесі, Харкові та Слов’янську.