назад

Застосування медіації на стадії відкритого провадження у цивільній справі

1Олешківське бюро правової допомоги нерідко використовує у своїй роботі альтернативний позасудовий метод врегулювання спорів, про один з яких ми вже писали. Сьогодні розкажемо про застосування медіації на стадії відкритого провадження у цивільній справі.

2Як розповіла начальник Олешківського бюро правової допомоги Алла Кудря, до них звернулась громадянка С. щодо надання правової допомоги у справі про визнання її такої, що втратила право проживання у житловому приміщенні.

Клієнтка повідомила, що на її адресу надійшла судова повістка разом з позовною заявою про визнання її такою, що втратила право користування у житловому приміщенні, яке належить матері колишнього чоловіка, з яким вона розірвала шлюб.

Від спільного шлюбу вони мають неповнолітнього сина, проте стосунків з чоловіком взагалі не підтримують. На даний час місце їх проживання з сином зареєстровано в житловому будинку, яке належить колишній свекрусі. Варто додати, що в позовній заяві вимога про втрату права користування житловим приміщенням скерована лише до клієнтки. Також позивачка просить стягнути з відповідача судовий збір.

Втім жінка зауважила, що не заперечує проти зняття її з реєстрації за адресою, вказаною в позовній заяві, але тільки разом з сином. Проте сплачувати судовий збір вона категорично відмовилась, мотивуючи це тяжким матеріальним становищем.

Вислухавши пояснення клієнтки та вивчивши матеріали справи, Алла Андріївна запропонувала їй вирішити дану проблему в позасудовому порядку та обговорити з колишнім чоловіком питання щодо надання ним письмової згоди на зняття з реєстрації місця проживання дитини та реєстрацію за іншою адресою разом з клієнткою.

Громадянка С. спочатку не погоджувалась, пояснюючи, що з колишнім чоловіком вони взагалі стосунків не підтримують: він перебуває у фактичних шлюбних відносинах з іншою особою, а на її дзвінки зазвичай не відповідає.

Але фахівець системи БПД наголосила на перевагах позасудового врегулювання спору: в разі надання суду документів, що спростовують наявність спору, а саме копії паспорту, в якому зазначено іншу адресу реєстрації місця проживання, – провадження по справі буде закрито. Окрім того, судовий збір не стягатиметься з відповідача, а буде повернуто позивачеві за його заявою.

Вагаючись, клієнтка все ж таки набрала номер телефону колишнього чоловіка. Відповівши, він зажадав швидкого пояснення причини її дзвінка. Вона запропонувала йому надати письмовий дозвіл на зняття з реєстрації місця проживання її малолітнього сина та реєстрацію його за іншою адресою разом з нею, на що чоловік відповів, що не має часу. Але клієнтка благала зробити це в будь-який зручний для нього час. Трохи подумавши, він погодився, зазначивши, що має 10 хвилин наступного ранку.

Тим часом Алла Кудря разом з клієнткою вирушили до начальника відділу реєстрації та надання адміністративних послуг на особистий прийом, де, пояснивши ситуацію, дійшли висновку про проведення реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання клієнтки з її неповнолітнім сином у визначений колишнім чоловіком час. Наступного дня це було зроблено, і підтверджуючі документи направлені до суду для долучення до матеріалів справи.

Результатом успішної практики застосування фахівцем системи БПД медіації стала ухвала суду про залишення позову без розгляду, оскільки позивач подав письмову заяву у зв´язку з відсутністю на даний момент спору.