назад

Завдяки адвокату системи БПД Львівщини суд визначив жінці додатковий строк для прийняття спадщини

Мешканка Самбірщини пропустила шестимісячний строк для прийняття спадщини. Її дідусь помер ще у 1999 році, проте до нотаріуса з метою оформлення спадщини після його смерті жінка звернулася через 20 років, позаяк лише в жовтні 2019 року дізналася про заповіт, за яким дідусь все своє майно заповів їй.

Однак нотаріус відмовив жінці в оформленні спадкових прав на майно, яке належало її дідові, посилаючись на те, що вона пропустила строки, встановлені законом, для подання заяви про прийняття спадщини. За захистом свого права нотаріус рекомендував жінці звернутися до суду.

Тож вона звернулась до Самбірського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, де жінці призначили адвоката за рахунок держави – Світлану Дик.

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців з дня смерті спадкодавця. Якщо з поважної причини спадкоємець протягом даного часу не звернувся до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, то він може звернутися до суду для визначення йому додаткового строку для подання такої заяви.

У постанові Верховного суду України судова палата у цивільних справах дійшла висновку, що поважною причиною для встановлення додаткового строку для прийняття спадщини є необізнаність спадкоємця про існування заповіту (справа №6-1320цс17 від 23 серпня 2017 року).

В результаті, враховуючи те, що позивачка не є спадкоємцем першої черги та раніше не знала про заповіт, складений в її користь, суд вирішив позов Світлани Дик в інтересах клієнтки задоволити та визначити жінці додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини.