назад

Завдяки діям представника Первомайського місцевого центру постраждала від домашнього насильства жінка отримала в суді обмежувальний припис

{gallery width=100 height=100 alignment=left buttons=0 margin=5 layout=fixed lightbox=boxplus}news/18/30_11_2018/pogodina.jpg{/gallery}

До Первомайського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась громадянка Т. Про можливість отримати безоплатну правову допомогу в центрі вона дізналась від своїх знайомих. Громадянка Т. повідомила, що перебувала у зареєстрованому шлюбі з громадянином М., від шлюбу вона має двох неповнолітніх дітей. Проте, ще в грудні 2017 року рішенням суду шлюб було розірвано, причиною цього стали серйозні конфлікти, під час яких поведінка громадянина М. була занадто агресивною. Він не тільки постійно погрожував їй та їхнім дітям фізичною розправою, а й допускав її вчинення, застосовуючи фізичне насильство до жінки та дітей.

Прояви безпідставної агресії почалися ще з 2005 року, коли доньці виповнилося два роки. Тоді вони з дітьми  були вимушені переховуватись  у кімнаті, закриваючись на замок. В 2014 році чоловік наніс їй тілесні ушкодження і громадянка Т. звернулась до правоохоронних органів. У зв’язку з цим, чоловіком у відділі міліції було написано розписку в якій він зобов’язався не вчиняти  насильницьких дій по відношенню до громадянки Т. Однак такі заходи не виправили поведінку гр-на М.,  пізніше він також наніс тілесні ушкодження громадянці Т. та їхньому сину у зв’язку з чим, його було притягнуто до адміністративної відповідальності та відкрите кримінальне провадження по факту нанесення тілесних ушкоджень.

Враховуючи ситуацію, що склалася, громадянка Т. потребувала додаткових заходів захисту та попередження ситуацій домашнього насильства у своїй сім’ї. Вона подала звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги у вигляді складення заяви до суду про видачу обмежувального припису.

Обмежувальний припис – це один із засобів запобігання та протидії домашньому насильству, є процесуальним документом, який виноситься судом на підставі звернення зацікавлених осіб (в т.ч. тих, хто безпосередньо постраждали від насильства). Цим приписом, який діє від 1 до 6 місяців (з можливістю подальшого продовження) можуть встановлюватись певні обмеження та заборони стосовно особи, яка є кривдником в ситуації домашнього насильства, зокрема,  заборона перебувати в місці спільного проживання (перебування) з постраждалою особою, усунення перешкод у користуванні майном, що є об’єктом права спільної сумісної власності, обмеження спілкування з постраждалою дитиною, заборона наближатися на визначену відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць частого відвідування постраждалої особи тощо. За невиконання обмежувального припису передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

Первомайським місцевим центром, після перевірки належності громадянки Т. до категорій громадян, які, згідно Закону України «Про безоплатну правову допомогу» мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги, було прийняте рішення про надання безоплатної правової допомоги громадянці Т. та призначення 

начальника відділу представництва центру, Погодіної Інни Вікторівни, для складення процесуального документу – заяви про видачу обмежувального припису.

Ознайомившись із документами, наданими громадянкою Т., вислухавши її доводи по справі, представник центру прийняла рішення про необхідність звернення до суду з заявою про видачу обмежувального припису. Складена Погодіною І.В. заява була подана заявницею до Лозівського міськрайонного суду Харківської області.

Рішенням суду заяву було задоволено і громадянину М., колишньому чоловіку заявниці, винесено обмежувальний припис. Йому було заборонено перебувати в місці реєстрації та проживання (перебування) громадянки Т. наближуватись на 50 м до місця проживання (перебування), навчання, роботи громадянки Т. та її неповнолітніх дітей; заборонено особисто і через третіх осіб розшукувати громадянку Т., якщо вона перебуває у місці, невідомому кривднику, переслідувати, вести листування, телефонні переговори та в будь-який інший спосіб спілкуватися з нею.


Інформація про Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях:

Адреса: м. Харків, Майдан Свободи, 5, 6 під’їзд, 3 поверх

Контактний телефон: (057) – 705 – 03 – 52

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103

(цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України

Офіційний веб-сайт: http://kharkiv.legalaid.gov.ua