назад
07.06.13

Завершився другий день триденного тренінгу для адвокатів – тренерів/модераторів обміну досвідом між адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу

Застосування нового Кримінального процесуального кодексу України крізь призму європейських стандартів – тема другого дня тренінгу, який пройшов 7 червня 2013 року.

У ході тренінгу відбулася презентація проекту методичних рекомендацій для адвокатів щодо здійснення захисту, гарантованого державою, розробка яких була узгоджена на зустрічі 21 травня 2013 року. Так, про дії захисника при затриманні особи за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення і при вирішенні питання про обрання, скасування або зміну запобіжного заходу та про вступ адвоката в справу і його початкові дії розповіли адвокати Наталія Стьопіна, Ірина Вань та Роман Мартиновський.

Про проблемні питання в рішеннях ЄСПЛ проти України як передумову і джерело ключових новел у новому КПК, про засади змагальної системи у кримінальному провадженні та про провадження негласних слідчих (розшукових) дій і використання їх результатів у доказуванні доповів Віталій Касько, національний експерт Ради Європи, адвокат.

Олександра Яновська, адвокат, д.ю.н., професор кафедри правосуддя Київського Національного університету імені Тараса Шевченка, розкрила основні принципи нового КПК, роль сторін та їх представників у змагальній системі, права підозрюваного та потерпілого на стадії досудового розслідування та проблемні питання застосування захисником своїх прав у кримінальному провадженні.

Окремо було розглянуто питання застосування запобіжних заходів крізь призму стандартів захисту права на свободу та особисту недоторканність на досудовій стадії, з яким виступив Аркадій Бущенко, національний експерт Ради Європи, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини, адвокат.

Практичні питання взаємодії з органами досудового розслідування в контексті забезпечення права на безоплатну правову допомогу у кримінальному провадженні презентував Андрій Вишневський, директор Координаційного центру з надання правової допомоги.

Окрім того, тренер Лорена Бахмайєр, міжнародний консультант Ради Європи, професор, доктор наук, юридичний факультет університету Комплутенсе, Іспанія, розповіла про докази і доказування у кримінальному провадженні та їх застосування у світлі практики ЄСПЛ.