назад
14.05.15

Заява Координаційного центру з надання правової допомоги щодо повідомлення про оголошення підозри 144 колишнім працівникам органів Прокуратури

rbcО 15 год. 34 хв. 14 травня 2015 р. на веб-сайті РБК-УКРАЇНА (www.rbc.ua) було опубліковано повідомлення під назвою «Військова прокуратура оголосила про підозру у держзраді 144 працівникам прокуратури Криму» (розміщена за посиланням http://www.rbc.ua/ukr/news/voennaya-prokuratura-obyavila-podozrenii-1431606906.html).

У тексті повідомлення, зокрема, зазначено: «У лютому було порушено кримінальне провадження стосовно тих осіб та службовцям української влади, які несли свою роботу і виконували свою функціональні обов’язки на території АР Крим, які перейшли на бік агресора. За цей період зібрано безперечну доказову базу, яка на сьогодні дає підстави оголосити підозри 144 колишнім працівникам української прокуратур, які підозрюються у вчиненні злочину, передбаченого частиною першою статті 111 Кримінального кодексу України. Цим особам сьогодні в передбаченому законом порядку оголошений підозри», – заявив Матіос.

Він зазначив, що в цей момент відбувається передача цих підозр на територію АР Крим.

«Там присутній адвокат, призначений за державні кошти, який представляє інтереси всіх 144 підозрюваних», – заявив прокурор».

У зв’язку з цим Координаційний центр з надання правової допомоги інформує, що станом на 18 год. 14 травня 2015 р. жоден з регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги не видавав доручення для надання безоплатної вторинної правової допомоги жодній із 144 осіб, які є колишніми працівниками органів прокуратури, що провадили діяльність на території Автономної Республіки Крим, і є підозрюваними у вчиненні злочину, передбаченого частиною першою статті 111 Кримінального кодексу України (державна зрада).

При цьому відзначаємо, що єдиним законним механізмом залучення захисника за рахунок державних коштів є визначений Кримінальним процесуальним кодексом України порядок, який передбачає призначення адвокатів через центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги.