назад
24.09.14

Здобутки та перспективи системи безоплатної правової допомоги – виступ Андрія Вишневського на форумі «Адвокатура України. Київські дзвони»

24 09 14 Forum AAU24 вересня 2014 року відбувся IV щорічний осінній форум «Адвокатура України. Київські дзвони», організований Асоціацією адвокатів України за підтримки Національної асоціації адвокатів України. Із доповіддю щодо аспектів надання БПД у кримінальному процесі із часу створення системи і станом на сьогодні виступив директор Координаційного центру Андрій Вишневський.

Четвертий професійний форум для адвокатів був присвячений питанням організації та здійснення адвокатської діяльності, підвищенню рівня кваліфікації адвокатів, що слугує платформою для обговорення та вирішення нагальних проблем в галузі адвокатури, формуванню та утвердженню єдиної думки щодо розуміння ролі і місця інституту адвокатури в суспільстві.

Серед учасників форуму – представники Національної асоціації адвокатів України, органів адвокатського самоврядування та адвокатських об’єднань, провідні адвокати та юристи, представники органів державної влади, наукових установ, судді та міжнародні експерти.

Організаційно форум складався із 4-х секцій, кожна з яких включала обговорення низки актуальних організаційних та правових питань адвокатської діяльності, здійснення правосуддя та кримінальної юстиції в Україні, зокрема, в контексті подій на Сході України. (Переглянути програму форуму).

У межах першої секції з презентацією «Безоплатна правова допомога: свіжі ідеї та нові виклики» виступив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський.

У ході своєї доповіді Андрій Вишневський окреслив основні здобутки системи, якими сьогодні є:

  • збільшення бюджету на оплату послуг адвокатам, та посилення фінансової мотивації адвокатів системи БПД у зв’язку зі схваленням Урядом нової редакції постанови «Питання оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу», яка, зокрема, вводить 10 заохочувальних коефіцієнтів, що дозволять в рази підвищити розмір оплати праці адвоката у разі досягнення позитивного результату його роботи для клієнта.

«За три роки з моменту прийняття ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» і донині нам вдалося збільшити фінансування системи в частині оплати адвокатам у 38 разів. Ми пережили 2 секвестри бюджету, при цьому фінансування даної статті витрат зменшилось лише на 6 %. Це, а також прийняття нової редакції Постанови, свідчить на користь ефективності роботи системи, та розуміння владою її ролі в державі сьогодні» – зазначає Андрій Вишневський.

  • постійне підвищення кваліфікації адвокатів на каскадних тренінгах, що проводяться в усіх регіонах та для усіх адвокатів, які залучені до надання безоплатної правової допомоги. Зокрема, із моменту старту тренінгів у вересні 2013 року і до кінця нинішнього року повністю реалізується перша серія тренінгів, що покриває за тематикою увесь кримінальний процес.
  • запровадження стандартів якості надання БВПД у кримінальному процесі, які є універсальним інструментом гарантування своєчасної, якісної та доступної правової допомоги, а також захисту адвоката від неправомірних дій інших сторін у кримінальному процесі.

«Один із найбільших здобутків системи безоплатної правової допомоги є розвінчання навіть підстав для міфу про те, що послуги наших адвокатів – це послуги сумнівної якості. Показовим свідченням на користь такого твердження є, приміром, те, що 34% усіх виправдувальних вироків, винесених в Україні протягом поточного року, здобуті саме адвокатами системи. При цьому кількість наших адвокатів – лише 7% від загальної кількості адвокатів в Україні (29 465 станом на кінець серпня 2014 року – ред.)» – Андрій Вишневський.

Окрім того, Координаційний центр запровадив практику щотижневого оприлюднення доходів адвокатів, а також їхньої навантаженості, на сайтах відповідних регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. На думку Андрія Вишневського, цей прогресивний крок дозволить уникнути маси непорозумінь та проблемних питань, пов’язаних з можливою корупційною складовою діяльності системи на місцях.

Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook  YouTube YouTube  Google Google+