назад

Земельні питання – консультування в громадах Сумщини

Українська земля – наша сила, свобода, годувальниця. Незважаючи на реалії воєнного сьогодення – наша земля надто мальовнича, щоб її тіло розривали снаряди. Уже другий рік поспіль система БПД Сумщини реалізує програму «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство України», яка має на меті посилення захисту прав громадян у сфері земельних відносин шляхом надання безоплатної первинної і вторинної правової допомоги та покращення правової спроможності громадян.

До системи безоплатної правової допомоги Сумщини з початку 2022  року звернулося більше 400 осіб з правових питань, що стосувалися земельної сфери. Більшості з них надано консультації та роз’яснення. Громадян, у першу чергу цікавлять питання щодо  регулювання земельних відносин в Україні в умовах воєнного стану та новели законодавства, а саме:

  • оподаткування земельних ділянок,
  • відновлення втрачених чи пошкоджених документів на земельну ділянку,
  • приватизація земельних ділянок під час воєнного стану,
  • спадкування землі в період війни.

Втілення Програми у мирний та воєнний час

Як у мирний так і у воєнний час юристи місцевих центрів з надання БВПД Сумщини активно проводять правопросвітницькі заходи, консультування громадян, здійснюють виїзди до віддалених куточків територіальних громад та роз’яснюють її мешканцям,  як користуватись, розпоряджатись своєю землею та як захистити свої права у разі їх порушення.

«Землевласники і землекористувачі мають як  права так і обов’язки, яких треба неухильно дотримуватися, особливо в період воєнного стану»,- наголошує на початку правопросвітницьких заходів правниця Конотопського місцевого центру Олександра Фесенко.

Вивчаючи правові потреби мешканців територіальної  громади  можна ефективно провести правопросвітницький захід не лише у сільській місцевості, але й  у місті.  Фахівці Конотопського  МЦ на правопросвітницьких заходах, проведених для співвласників багатоквартирного будинку та трудового  колективу  Конотопської станції юних натуралістів говорили  про права та обов’язки землевласників в умовах воєнного часу.

Географія виїздів фахівців місцевих центрів

Незважаючи на тривожну ситуацію в області, кількість виїздів до мешканців віддалених населених пунктів територіальних громад зростає. Так, землевласникам села Ображіївка Шосткинського району під час зустрічі юристка Шосткинського місцевого центру Наталя Бохан роз’яснила, що «особи, які володіють сільськогосподарськими земельними ділянками всіх форм власності на праві оренди або на праві суборенди, можуть передавати такі права іншим особам строком на 1 рік без згоди власників таких ділянок на підставі договору про передачу права землекористування».

А для жителів Чапліївської старостинського округу юристка Шосткинського місцевого центру  Катерина Мірошниченко провела тематичний захід із земельних питань,  під час якого мешканців села проінформовано про автоматичне поновлення договорів, порядок передачі земельних ділянок в оренду, спадкування земельних паїв, вирішення земельних спорів в умовах воєнного стану.

«Якщо технічна документація із землеустрою щодо інвентаризації земель була розроблена на територію всієї сільської ради та затверджена у 2021 році, окремі ділянки були у встановленому порядку сформовані та їх повторне формування для передачі в оренду не потрібно», – наголосила Катерина Мірошниченко.

Правники системи БПД у травні цього року здійснили виїзди до сіл Хухра Чернеччинської територіальної громади, Бишкінь Лебединської територіальної громади, Рябина Великописарівської територіальної громади. Для мешканців громад та тимчасових переселенців проведено ряд правопросвітницьких заходів.

Зокрема медичних працівників села Хухра цікавило питання  щодо умов передачі земельних ділянок в оренду. Суть якого роз’яснила учасникам заходу директорка Охтирського місцевого центру Тамара Козир, яка повідомила, що «при передачі в оренду частину площі земельної ділянки потрібно сформувати її у земельну ділянку тобто, на підставі розробки землевпорядної документації землеустрою щодо інвентаризації земель».

Новели земельного законодавства

Динамічні зміни законодавства під час воєнного стану присутні у всіх сферах життя. Не оминула ця участь і земельну галузь права. На початку квітня набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану».

 «Мова йде про, що спрямований на швидке залучення сільськогосподарських земель України у виробництво сільськогосподарської продукції в умовах воєнного стану. Закон вводить у законодавство спрощені правові механізми»,- резюмувала під час проведення заходу юристка сектору Лебединське бюро правової допомоги Охтирського місцевого центру  Євгенія Логвіненко.

За її словами серед громадян актуальності набули питання стосовно:

  1. Автоматичного поновлення договорів на використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення.
  2. Спрощеного порядку передачі в оренду для ведення товарного сільськогосподарського виробництва земельних ділянок сільськогосподарського призначення.
  3. Підписання договорів кваліфікованими електронними підписами.
  4. Передачі орендарями та суборендарями прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення усіх форм власності для ведення сільського господарства.

Від людини – до людини. Про важливість виїзних консультувань та плани

Зараз досить складна обстановка в регіоні, саме в плані пересування по області.

«Однак ми намагаємося виїжджати на місцевість до людей, адже живе спілкування люди сприймають краще. Не соромляться задавати питання та можна слідкувати за їх зацікавленістю.

На травень місяць у Сумському місцевому центрі заплановано 7 заходів у рамках Програми прискорення земельних інвестицій»,- ділиться враженнями від виїздних директорка Сумського місцевого центру Валентина Трошечко.

Під час виїздів до сільських населених пунктів зростає й кількість наданих консультацій у письмовій формі.

Земля – це багатство країни, тому правова обізнаність громадян у сфері земельного права, особливо в умовах правового режиму воєнного стану – це пріоритет системи.

Ми завжди готові до співпраці і раді допомагати людям.

Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua