назад

Журналістам розповіли як на практиці система БПД допомагає відновлювати справедливість

«Безоплатна правова допомога –  як інструмент соціальної справедливості» – під такою назвою у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівненській області пройшла пресконференція для представників регіональних ЗМІ. Медійники краю дізнались не лише про український досвід з надання безоплатної правової допомоги соціально незахищеним категоріям громадян, але, через призму життєвої історії  клієнтів системи БПД, більше дізнались про роботу регіонального та місцевих центрів БВПД а також бюро правової допомоги.

 

«Ми –  найпотужніша державна юридична структура на теренах Рівненщини. Наші фахівці можуть надати консультацію чи допомогу з найрізноманітніших правових питань. Наша система на Рівненщині –  доволі розгалужена. Окрім Регіонального центру, є два місцеві центри з підпорядкованими їм  бюро правової допомоги, що працюють в районах. Таким чином, сьогодні  людині не потрібно їхати до обласного центру аби отримати кваліфіковану правову допомогу», – зазначив, відкриваючи пресконференцію, директор Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василь Овдіюк

Для представників медіа  Василь Овдіюк докладно розповів про  історію розвитку системи безоплатної правової допомоги як в Україні,  так  і на Рівненщині зокрема. Так, починаючи з 2013 року, правову допомогу в регіоні отримало більше ніж 110 тисяч громадян. На надання БВПД було видано понад 18,8 тисяч доручень а також 3725 наказів для надання БВПД штатними юристами місцевих центрів.

За час роботи на Рівненщині центри БВПД змогли завоювати довіру громадян та вибудували авторитет державної інституції, що  стоїть на варті захисту прав людей. Саме тому і вирішили шукати допомоги у фахівців системи БПД  Олександр та Валентина Галичі. У подружжя-переселенців, через тимчасову відсутність за місцем проживання відібрали пенсію.

 

«Ми вирішили звернутися до суду і нам порадили звернутись до місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги. Нам надали кваліфіковану правову допомогу. Ми вдячні і центру, і нашому адвокату. Адже після того як суд виніс рішення повернути мені пенсію в повному обсязі пенсійний фонд, сам вирішив поновити  пенсію і моїй дружині», – Олександр Галич, клієнт системи БПД.

Як розповіла присутнім адвокат подружжя Галичів Катерина Панчелюга, ця справа є показовою, адже такі випадки позбавлення пенсії через тимчасову відсутність вдома – непоодинокі. Проте, багато людей не борються за захист своїх прав, адже просто не знають як це зробити, а на приватного адвоката не мають грошей.

«Свої права потрібно відстоювати.  В цьому якраз і допомагає безоплатна правова допомога. Адже, далеко не кожен може собі дозволити оплачувати послуги адвоката в приватному порядку. А займатись вирішенням правових питань, на мою думку, все ж мають фахові юристи»,  – зауважила адвокат, що співпрацює з системою БПД, Катерина Панчелюга.

Питання соціальних виплат, комунальних платежів, майна, сімейні перипетії і т.п. – з цими та безліччю інших найрізноманітніших питань щодня звертаються клієнти до місцевих центрів з надання БВПД. З  деяких питань необхідно залучати адвоката, з  інших  – людині на місці може допомогти працівник центру чи бюро. Так, з 2013 року громадянам було надано понад 61,5 тисяч правових консультацій.

«Місцеві центри безпосередньо співпрацюють з клієнтами. Наш стиль – саме індивідуальний підхід, уважність до клієнта, оперативність. Адже бувають такі випадки, коли люди пройшли вже практично усі інстанції а питання їхнє так і не вирішилось. Часто центри безоплатної правової допомоги –  це єдина остання інстанція, де їм можуть допомогти або підказати де шукати правди», – розповіла директор Рівненського місцевого центру з надання БВПД Алла Негрей

 

Мобільні та дистанційні пункти надання БПД, адресна правова допомога, волонтерство сімейних радників, платформа правових консультацій WikiLegalAid, потужна правопросвітницька робота і, звісно, соціальна спрямованість роботи системи безоплатної правової допомоги  – далеко не повний перелік того, що сьогодні є запорукою побудови правоспроможності громад.