назад

«Жива бібліотека» у Чернівцях

107-114 березня у Чернівецькій обласній універсальній науковій бібліотеці імені Михайла Івасюка відбувся правопросвітницький захід «Жива бібліотека». У звичайній бібліотеці читачі можуть вибрати і прочитати книгу на бажану тему, а під час цієї зустрічі студенти мали змогу вибрати «людину-книгу» і розпитати про те, що цікавить.

Книгами були четверо запрошених гостей: інспектор сектору зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції в Чернівецькій області Ігор Пастух, інспектор роти №2 Управління патрульної поліції в Чернівецькій області Оксана Гринчак, інспектор роти №2 Управління патрульної поліції в Чернівецькій області Олександр Ізбор та фахівець системи безоплатної правової допомоги Ольга Андріцька.

Завдяки унікальному формату зустрічі студенти отримали корисні поради. Присутні розпитували, як діяти в тій чи іншій ситуації, зокрема, як не стати жертвою телефонних аферистів. Вони розповідали реальні історії, які траплялись із їхніми друзями та знайомими. До прикладу, псевдолікар телефонує буковинці і каже, що терміново потрібні гроші на операцію її доньки. Видурювати гроші у громадян шахраї можуть і під виглядом поліцейських. Покроково, що потрібно робити у таких випадках, пояснив студентам інспектор сектору зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції в Чернівецькій області Ігор Пастух: «Інтернет-шахраї та телефонні шахраї – це актуальна тема. Ми пояснювали присутнім, як діяти, якщо посеред ночі телефонує людина і каже, що нібито її сина, доньку чи когось зі знайомих затримали правоохоронці і запевняє, що потрібно якнайшвидше перерахувати гроші. Бувають і такі випадки, коли представляються працівниками служби безпеки банку і випитують потрібну їм інформацію. Я постійно на цьому наголошую, що жоден працівник банку, жоден поліцейський не має права вимагати персональних даних». Через розгубленість і шоковий стан, найчастіше жертвам телефонних шахраїв не спадає на думку елементарно зателефонувати тій людині, яка нібито потрапила в біду. Це найперше, що варто зробити у подібних випадках, наголосив Ігор Пастух.

107-2

Дізналися більше під час зустрічі студенти і про систему безоплатної правової допомоги і про те, що 2018 рік оголошено Роком реалізації правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО». «Ми долучаємось до проведення різноманітних правопросвітницьких заходів, також організовуємо і проводимо такі, щоб буковинці більше дізнавались про свої права, – розповіла студентам начальник відділу комунікацій та доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Ольга Андріцька. – Знати свої права – корисно. Це найкращих захист від свавілля чиновників та шахраїв, які часто користуються правовою недосвідченістю українців. Не даремно кажуть: «Обізнаний, а отже захищений». Окрім того, фахівець системи безоплатної правової допомоги розповіла, куди присутні мажуть звертатись для отримання консультацій та роз’яснень з правових питань. Розповіла, хто має право скористатись послугами адвоката, роботу якого оплачує держава. Роздала інформаційні буклети на відповідну тематику.

107-3

«Мені дуже сподобалось читати «живі книги», бо ми отримали практичні поради: куди звертатись, як діяти у різних ситуаціях, – розповіла студентка Чернівецького коледжу будівництва та архітектури Львівського національного аграрного університету Ксенія Ротар. – Дійсно, кожному важливо знати свої права та обов’язки».

«Жива бібліотека» – це один із заходів, які ми спільно проводили з поліцейськими в рамках програми ПОЛІС: «Поліція і спільнота». Проект виконується Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX в партнерстві з Міністерством внутрішніх справ України, Міжнародною організацією з розвитку права IDLO за фінансової підтримки Відділу з правоохоронних питань (INL) Посольства США, – зауважила завідувач відділу Чернівецької універсальної наукової бібліотеки імені Михайла Івасюка Галина Добровольська. – Подібні зустрічі у Чернівецькій обласній універсальній науковій бібліотеці імені Михайла Івасюка плануємо проводити і надалі, щоб убезпечувати наших громадян від прикрих ситуацій і щоб вони знали свої права».

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).