назад

Зміна імені: як це зробити?

LogoДо Новоград-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся Захар Горай (ім’я та прізвище змінені з етичних міркувань, – прим. автора). Чоловіка цікавив порядок зміни імені. Роз’яснення з цього питання, в межах проекту «Я маю право!», надали фахівці Новоград-Волинського місцевого центру з надання БВПД.

Державна реєстрація зміни імені проводиться лише стосовно громадян України відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем її проживання. Заява подається у письмовій формі за умови пред’явлення паспорта громадянина України

Фізична особа, яка досягла 16 років, має право на власний розсуд змінити своє прізвище та (або) власне ім’я. Фізична особа, яка досягла 14 років, має право змінити своє прізвище та (або) власне ім’я за згодою батьків (одного з батьків — у разі, коли другий з батьків помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав, щодо цієї дитини, а також якщо відомості про батька (матір) дитини виключено з актового запису про її народження або якщо відомості про чоловіка, як батька дитини внесені до актового запису про її народження за заявою матері) або за згодою піклувальника.

До заяви про зміну імені додаються наступні документи:

  • свідоцтво про народження заявника;
  • свідоцтво про шлюб (у разі, коли заявник перебуває у шлюбі);
  • свідоцтво про розірвання шлюбу (у разі, коли шлюб розірвано);
  • свідоцтва про народження дітей (у разі, коли заявник має малолітніх або неповнолітніх дітей);
  • свідоцтва про зміну імені заявника, батька чи матері, якщо воно було раніше змінено;
    фотокартка заявника.

Заява про зміну імені розглядається відділом ДРАЦС у тримісячний строк з дня її подання. За наявності поважної причини цей строк може бути продовжено, але не більше ніж на три місяці.

Виникли питання, за юридичною консультацією звертайтесь до місцевих центрів та бюро правової допомоги. Їх адреси та контакти ви можете знайти на сайті http://zhytomyr.legalaid.gov.ua/ua/ у розділі «Місцеві центри».

Більше інформації про проект «Я МАЮ ПРАВО!» – на сайті pravo.minjust.gov.ua та за номером 0 800 213103(єдиний контакт-центр надання безоплатної правової допомоги).