назад
11.04.17

«Знаю, захищаю, реалізовую своє право» – молоді у Кропивницькому розповіли про їх права

uchni11 квітня під час свого робочого візиту до Кропивницького директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський зустрівся з учнівською та студентською молоддю на правовому форумі «Знаю, захищаю, реалізовую своє право». Учасниками зустрічі стали близько 300-т молодих кропивничан.

Правовий форум відкрили – директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський, начальник Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області Вадим Гуцул, начальник управління освіти, науки, молоді та спорту Володимир Таборанський.

У вітальному слові Андрій Вишневський зауважив, що одним з основних напрямів роботи системи безоплатної правової допомоги в Україні є правопросвітництво. Серед найголовніших його аспектів – робота із молоддю з тим, аби прищеплювати молодим українцям культуру поваги до права, розуміння своїх прав та їх реалізації, звичку вирішувати свої проблемні життєві питання у правовий спосіб.

2017 04 11 09 56 06

«Ми (фахівці системи БПД в Україні – ред.) приходимо в школи, вищі навчальні заклади, державні установи, аби розповісти про права людей. Адже право – це основа громадянства. На жаль, у суспільстві призвичаїлася поведінка застосовувати різні корупційні способи у вирішені правових проблем на противагу правовим методам. Не потрібно думати, що хтось зможе вирішити наші правові проблеми за нас. Кожен громадянин має докласти зусилля для вирішення власних проблем у правовий спосіб. Для цього є право як інструмент,і ми хочемо навчити цього права», – зауважив Андрій Вишневський.

У своїй презентації для учнів старших класів директор Координаційного центру з надання правової допомоги окреслив правові орієнтири для кожної дитини.

«Права дітей закріплені Конвенцією ООН про права дитини, Конституцією України, Цивільним кодексом України, Сімейним кодексом України, Законом України «Про охорону дитинства», Законом України «Про освіту» та Законом України «Про загальну середню освіту», – наголосив Андрій Вишневський.

2017 04 11 09 48 48

Він розповів, що 1413 дітей стали клієнтами системи безоплатної правової допомоги у 2016 році.

Директор Координаційного центру нагадав, що з 14 років діти можуть самостійно звертатись до суду за захистом своїх прав та інтересів, подавати позов про позбавлення батьків батьківських прав, звертатися до суду про скасування усиновлення та визнання його недійсним, самостійно визначити своє місце проживання з одним із батьків, брати участь в укладенні договору про припинення права на аліменти для тебе у зв’язку з передачею прав на будинок/квартиру або земельну ділянку, самостійно розпоряджатися своїм заробітком, стипендією або іншими доходами, самостійно укладати договір банківського вкладу та розпоряджатися коштами на рахунку, займатись творчою діяльністю.

Окремо директор Координаційного центру наголосив на тому, що батьки або особи, які їх замінюють, зобов’язані: виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до сім’ї та родини, народу, Батьківщини, піклуватися про здоров’я, фізичний, духовний та моральний розвиток дитини, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя, поважати дитину, піклуватися про дитину навіть у випадку передачі її на виховання іншим особам, якщо після повноліття дитина продовжує навчання і у зв’язку з цим потребує матеріальної допомоги. Батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею, або ним двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу; якщо дитина має особливі потреби чи обмежені фізичні можливості і проживає з одним із батьків та потребує матеріальної допомоги – інший з батьків зобов’язаний її утримувати, якщо він може таку матеріальну допомогу надавати.

Зустріч з учнями пройшла у невимушеній атмосфері. Вони мали можливість поставити запитання директору Координаційного центру, а також розповісти свої особисті історії досвіду застосування правових знань.

uchni4

uchni2

З-поміж іншого, учні піднімали питання протидії насильству у сім’ї; після обговорення цієї проблеми найактивнішому учаснику розмови директор Координаційного центру подарував збірку «ПРОти НАСильства».

knyzhka

«Будь-які прояви насильства чи грубості не повинні бути приховані, незалежно від кого вони надходять – чи від батьків, чи вихователів, чи навіть однокласників чи інших дітей», – наголосив Андрій Вишневський.

Знайомство з майбутніми юристами – студентами-правниками – відбулось у другій половині правового форуму. Андрій Вишневський розповів їм про те, якою сьогодні є система безоплатної правової допомоги Україні, та як вона працює.

Студенти мали можливість особисто поспілкуватись з очільником Координаційного центру та задати низку актуальних для молоді питань. Зокрема, їх цікавили питання як здійснюється оплата послуг правників у системі безоплатної правової допомоги та можливості роботи у ній.

stydenty

students kropyvn

Андрій Вишневський зауважив, що будь-яка інституція, державна чи приватна, відображає стан суспільства і критеріями відбору нових людей мають бути їх цінності і мотивація. Для прикладу очільник Координаційного центру розповів про конкурсний відбір керівників утворених минулого року бюро правової допомоги (яких у Кіровоградській області є 18), в основі якого був компетентісний підхід та цінності орієнтири.

Окремо він зупинився на тому, що першоосновою діяльності системи БПД є повага до гідності людини та прагнення створити умови, за яких люди мають доступ до права і правосуддя – незалежно від рівня їх матеріальних статків чи ступеня соціальної вразливості.

Наприкінці зустрічі очільник Координаційного центру запросив студентів пройти практику у центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги на Кіровоградщині, у яких вони «зможуть отримати безцінний досвід» роботи із людьми у дусі поваги до гідності та інших основоположних прав людини. До речі, переглянути акутуальні вакансії в системі БПД можна в останьому випуску Інформаційного дайджесту ситеми безоплатної правової допомоги в Украні – № 23.

studenty2

Нагадаємо, раніше сьогодні Андрій Вишневський провів особистий прийом громадян у Регіональному центру з надання БВПД у Кіровоградській області.

Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook            YouTube YouTube             Google Google+       тTwitter