назад
31.10.14

Зустріч Центрів правової інформації та консультацій

31 10 14 CPIK30 та 31 жовтня у Києві пройшов навчальний семінар Центрів правової інформації та консультацій (ЦПІК), організований Міжнародним фондом «Відродження». Участь у заході взяв заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Мирослав Лаврінок.

Дводенний семінар зібрав більше 60-ти представників ЦПІКів з усієї України – загалом же мережа налічує понад 40 Центрів. Втім, за п’ять років свого існування вона не зазнавала таких якісних змін, як за останній час. Саме на цьому на початку зустрічі з учасниками заходу наголосив директор програмної ініціативи «Права людини і правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження» Роман Романов. Він згадав, як у 2005-му році українські представники їздили до Канади переймати досвід роботи подібних Центрів, і звернув увагу, наскільки зараз сильною стала українська мережа, наскільки важливо надавати винятково якісну безоплатну правову допомогу, бути конкурентоздатними, а значить – розвиватись у подальшому.

 

Із вітальним словом до учасників семінару виступив заступник директора Координаційного центру Мирослав Лаврінок. Він підкреслив важливість роботи Центрів правової інформації та консультацій як ефективного інструменту надання первинної правової допомоги. У продовження тези щодо важливості надання безоплатної правової допомоги, Мирослав Лаврінок розповів про діяльність регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, впровадження та перші результати роботи системи управління якістю її надання, останні законодавчі ініціативи, які вносять суттєві зміни до законодавства про безоплатну правову допомогу (зокрема, надання такої у цивільних та адміністративних справах), та подальші перспективи розвитку системи у зв’язку із цим. Мирослав Лаврінок висловив сподівання на подальшу плідну співпрацю із Міжнародним фондом «Відродження» на шляху забезпечення в Україні гарантованого права на захист усім, хто його потребує.

У ході семінару було представлено досвід розбудови системи безоплатної правової допомоги у Польщі, досвід успішної співпраці ЦПІК з місцевими органами самоврядування в окремих регіонах України. Обговорювали підготовку правових консультантів (параюристів) у сільській місцевості, організацію правової допомоги мобілізованим, військовим, учасникам АТО та їх родинам, а також координацію правової допомоги вимушеним переселенцям зі Сходу України і Криму та коло інших важливих питань.

 

Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook  YouTube YouTube  Google Google+