назад

Директор РЦ Ірина Хондогій зустрілась з адвокатами, що надають безоплатну правовому допомогу у Чортківському районі Тернопільщини. Говорили, перш за все, про реалізацію проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», а також обговорили інші питання, що цікавили присутніх: укладення контрактів на 2022 рік, окремі питання оплати наданих послуг та важливість дотримання графіків цілодобового чергування адвокатів.

Учасники поспілкувались про перспективи реалізації відновного правосуддя, роль у ньому адвоката-медіатора та можливості ресоціалізації неповнолітнього.

Важливо, що однією з умов участі у проекті є згода обох сторін: підозрюваного та потерпілого, а тому необхідно залучати якомога більше людських ресурсів до поширення інформації про проект, аби дати людям розуміння про користь ресоціалізації дітей, замість входження у кримінальне середовище. «Адвокати мають високий рівень суспільної довіри. Тому важливо, аби саме ви розповідали людям, що є учасниками кримінального процесу, про можливість застосування відновного правосуддя» – зазначила Ірина Хондогій.

Довідково: програма застосовується за чотирьох умов: при наявності потерпілої сторони – фізичної особи, який кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди; якщо неповнолітній вперше вчинив злочин невеликої або середньої тяжкості; визнання неповнолітнім факту вчинення злочину; наявність згоди неповнолітнього і потерпілого на участь у Програмі. Якщо неповнолітній відшкодує шкоду та примириться з потерпілим, успішно пройде етап ресоціалізації, має шанс бути звільненим від кримінальної відповідальності.