назад

Зустріч зі студентською молоддю у форматі відкритого діалогу

Очільниця Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко зустрілася зі студентами юридичного факультету Сумського національного аграрного університету й ознайомила з діяльністю центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Обговорити актуальні правові питання молодь мала змогу також з адвокатами та партнерами системи БПД.

На захід завітали студенти та представники професорсько-викладацького складу юридичного факультету. Декан факультету, доктор юридичних наук, професор Світлана Запара у вітальному слові зазначила, що співпраця з центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги є важливою для навчального закладу у різних напрямках і наголосила на тому, що й надалі планується активна взаємодія із системою безоплатної правової допомоги.

Директорка Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко презентувала присутнім особливості надання безоплатної правової допомоги громадянам. Студенти дізналися про широкий спектр юридичних послуг, які надають центри правової допомоги, а також про дієві й зручні способи вирішення проблемних правових питань. «Наразі ми маємо чимало альтернативних сервісів, пілотних проєктів та планів, які реалізуються в Україні і на Сумщині зокрема. Ми забезпечуємо рівний доступ до правосуддя та  доступ до правової інформації тим, хто цього потребує, у тому числі й людям з вадами зору, співпрацюючи з УТОГ, особам з вадами слуху, забезпечуючи їх буклетами, виготовленими шрифтом Брайля, та іншим соціально незахищеним верствам населення. Активно співпрацюємо з молоддю в напрямку правопросвітництва, представниками ЗМІ та влади», – зазначила Олена Демченко.

Також студенти переглянули відеоролики з історіями клієнтів системи БПД, які завдячуючи допомозі юристів та адвокатів змогли захистити свої порушені права.

Під час зустрічі молодь мала змогу почути досвід роботи адвоката системи безоплатної правової допомоги Семена Стадника, який розповів про співпрацю з Регіональним та місцевими центрами, успішні справи захисту прав клієнтів, переваги співпраці адвоката із системою безоплатної правової допомоги.

Постійний партнер Регіонального центру, координаторка правопросвітнього напряму УГСПЛ м. Суми Наталія Єсіна поділилася прикладами успішної взаємодії із системою безоплатної правової допомоги, що сприяють успішному захисту прав жителів Сумщини, а також розповіла про нові правопросвітні проєкти й заходи, ініційовані Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Центри з надання безоплатної правової допомоги – це краще місце для майбутньої практики та стажування майбутніх юристів. На цьому акцентувала увагу завідувачка лабораторії практичного права юридичної клініки «Довіра» Наталія Гресь. Вона зазначила, що для студентів передбачені навчальні візити до Регіонального та місцевого центру з надання БВПД, ознайомлення з роботою кол-центру та участь молоді у правопросвітницьких заходах.

Усі студенти отримали інформаційні матеріали системи безоплатної правової допомоги й контакти центрів та бюро правової допомоги Сумщини.